Free counter and web stats Ajk kotisivu

Tajka

uudenlainen talouspolitiikan peli

Pääsivu o Tajka-esittely

Tilastotolpat ja numerot ovat ikävystyttävää luettavaa.
Tehkäämme jotakin aivan muuta, joka kuitenkin on yhtä tiukasti sidoksissa
Suomen kansantalouden todellisuuteen?

Suomen kansantalous
Näpäytä, saat suuremman

Kuvaruutu jaettuna keskeltä kahtia vuosien mukaan. Kummassakin puoliskossa keskellä tavoitteiden aitaus. Aitauksen ulkopuolella kymmenkunta instrumenttia, joita pelaaja komentaa, voisivat olla peikkoja, pikku-ukkoja, pikkupiruja, enkeleitä, jotka liikkuvat, kasvavat, pienentyvät pelaajan mielen mukaan. Neljä tavoitetta: kasvu, inflaatio, työttömyys, vaihtotase olisivat hahmoja kummassakin aitauksessa. Yksiselitteinen tappiofunktion arvo olisi auringon edessä pilvenä niiden yläpuolella. Täydeltä terältä paistava aurinko edustaisi tilannetta, jossa kaikki tavoitteet on saavutettu. Aluksi kaikki keinot ja tavoitteet olisivat vakiokokoisina ja alkaisivat sitten kasvaa ja pienentyä pelaajan toimenpiteiden mukaan. Väri- ja äänitehosteet voitaisiin liittää mukaan. Tässä ensimmäinen kokeilu Tajka-versiolla, joka tulostaa keskustelun kuvioineen nettimuotoon, johon voidan pelitilanteen jälkeen palata ja pohtia sitä tarkemmin. AskoKorpela-Tajka 00.

Mutta miksi heittää toimiva pois?
Molempi parempi, pannaan kierrätykseen: sekä perinteinen että pum-präks-pum! Vain click! ja ruutu vaihtuisi salamannopeasti näiden täsmälleen saman kansantalouden tilinpitoon perustuvan informaation sisältävien kansantalouden kuvien välillä.

Ja vieläkin parempaa!
Näköpiirissä on palvelinversio sTajka. Se tekisi halukkaille mahdolliseksi kilpailun siitä kuka on talouspolitiikan kunkku (sPolTajka) ja kuka parhaiten ennustaa (sForTajka)!

Voisin hyvin kuvitella, että erilaisia pum-präks-pum pelejä pelaava nuoriso kiinnostuisi tällaisesta, varsinkin tietäen sen reaalitaustan, josta kansantalouden tilinpito automaattisesti huolehtii. Entä sisäänpääsykuulusteluihin valmentautuvat? Eikö heille voisi myydä taloudellista valistusta talouspolitiikan pelin avulla?

Järjestetään 2017 Suomi 100 kunniaksi taloudellisen tiedon vuosi!
(kuten 1967 oli Suomi 50 johdosta)
Siihen sopisi tämä helppotajuinen täyttä asiaa sisältävä talouspolitiikan peli.

Lähetä palautetta! 

Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Sivun alkuun

Asko Korpela 20140428 (20050119) o AJK kotisivu o Webmaster 
20140506-152