0513to Eremitaasi ja Iisakin kirkko 

20040513to Tänään tutustumme Eremitaasin mittaamattomiin taideaarteisiin. Lounaan jälkeen käymme Iisakin kirkossa. Ilta on omistettu teatterille. Jotkut käyvät Mariinski.teatterissa katsomassa Joutsenlampi baletin. Itse menen Vasilin saarella olevaan Satyri teatteriin katsomaan Ostrovskin näytelmää 'Viimeinen uhraus'. 
  
0900

Eremitaasi 

Eremitaasin taide- ja kulttuurihistoriallinen museo koostuu rakennuskokonaisuudesta, johon kuuluvat Rastrellin suunnittelema Talvipalatsi, Vanha Eremitaasi, Pieni Eremitaasi ja Eremitaasin teatteri. Museossa voi ihailla Michelangelon, Rubensin, Rembrandtin, Van Goghin ja monien muiden vanhojen mestareiden lisäksi parhaita impressionisteja ja Picassoakin. 

Vuonna 1764 Katariina Suuri perusti Talvipalatsiin loistokkaan hovimuseon. Nykyisin Eremitaasi koostuu seitsemästä eri rakennuksesta ja siellä on yli 3 miljoonaa taide-esinettä. Talvipalatsi jo itsessään on vertaansa vailla oleva taideteos. Opastetulla kierroksella tutustutaan mm. juhlahuoneistoon, pieneen Eremitaasiin ja uuteen Eremitaasiin.
 

Jakaannumme kolmeen noin 15 hengen ryhmään. Käveltävää riittäisi, joten patteriVaari huonokuntoisen jättäytyy lyhyen oppikurssin ryhmään. Meille näytettäisiin vain kulta-aarrekammio. Sisäänpääsyvuoroa joudumme tunnin odottamaan. Olisi mahdollisuus katsoa impressionistisen taiteen sali tai istua kahvilassa odottamassa. Olo on sellainen, että valitsen jälkimmäisen vaihtoehdon. Osoittautuukin sopivalta vaihtoehdolta. Ensi kertaa elämässäni vierailen internet-kahvilassa, vaikka jo pian 8 vuotta olen ollut varsinainen internet-friikki: yli 3000 sivua tavaraa netissä ja päivittäin monta tuntia niitä huollan. Kaikki asiani ovat netissä ja koen internetin yhdeksi maailman suurimmista keksinnöistä

Nettikahvila Eremitaasissa on yllätys ja todella miellyttävä paikka. Sata ruplaa (3euora) tunnin yhteys, kahvi 80 ja vadelmaleivos saman verran. Kuvittelin, että voisin oman sivustoni sähköpostilinkeistä lähettää postia tutuille, mutta niin ei ollut, posti ei toimi nettikahvilassa. Vai toimisiko joku Hotmail tai sen tyyppinen? Minulle riitti, että pääsin omaan sivustooni ja samoin paikalle tulleen 'Stigun' eli Stig Sundmanin sivustoon. Tästä pääset sinäkin. Sama hymypoika siellä tervehtii, joka tuossa selän takanakin seisoo.
 

Kulta-aarteet ovatkin sitten ihan muuta kuin luulin. Eivät tsaarien kalleuksia vaan arkeologisista lähteistä löytynyttä tavaraa - ei juuri lainkaan Venäjältä. Museon tieteellinen asiantuntija esittelee niitä hyvin hiljaisella ja monotonisella äänellä hyvin perusteellisesti. Natasha tarkoin tulkitsee. Aika pian ryhmä hajoaa omille teilleen ja lopulta vain minä kuljen esittelyn mukana. Ja minunkin motiivini ovat ihan muut kuin kulta. Seuraan esittelijän puhetta ja Natashan tulkintaa. Tuota tulkin työtä olen itse monet kerrat tehnyt, mutta siitä kun viimeksi tein, on jo aikaa. Tämä on niitä harvoja paikkoja, jossa venäjänkielen taitooni ei kiinnitetty huomiota, vaikka olisi ehkä eniten ollut aihetta. Eipä tietysti taito ilmi tulekaan, kun vain kuuntelen, kyllä tosin välillä Natashalle 'aidompia' sanavaihtoehtoja väliin livauttelen. Missään tapauksessa ei mitään todellista huomautettavaa Natashan mahtavassa suomen taidossa. Mutta muuten melkein joka paikassa, missä ryhdyn paikallisten kanssa puheisiin, kohta pian ryhdytään kyselemään, missä olen niin hyvin venäjää oppinut. Rehellinen vastaukseni on, että olen sitä koko ikäni opiskellut, eläkevuosina tosin melkein vain kirjoja lukemalla. Englannissa ja varsinkin Amerikassa ei kukaan ihmettele englannin taitoa, Ranskassa katsotaan pitkin nenänvartta vaikka kuinka sujuvasti puhuisi. Espanjassakaan ei kiinnitetä huomiota, mutta Italiassa ja näköjään myös Venäjällä pannan heti merkille. Oikeastaan aika ymmärrettävä juttu, miksi juuri näin. Venäjä on suuri kulttuurikieli ja kuitenkin vain harvat ulkomaalaiset sitä puhuvat. Vähän sama on Italiassa ja suomalaisella on nimenomaan Italiassa pieni etulyöntiasema oman kielen vokaali- ja konsonanttirakenteen ansiosta, se kun on kovin lähellä italian vastaavaa. 

Tällainen museokierros pitäisi tarjota vain asiantuntijoille. Ihan äsken jollakin nettisivulla näin neuvon, että älä lähde seuraamaan opastettua kierrosta vaan katso ominesi ja omassa tahdissa. Minustakin tuntuu, että niin on parempi. Olen tosin pari kertaa kokenut mallikelpoisen esittelykierroksen, ensimmäisen Venetsiassa melkein 40 vuotta sitten. Opas ilmoitti heti alkuun, että museossa on paljon nähtävää, mutta että kierroksella pysähdytään vain viiteen paikkaan. Niin tehtiinkin. Niistä viidestäkin vain yksi jäi mieleen, mutta jäikin sitten ehkä loppu iäksi. Se oli Michelangelon David patsas. Sen ympärillä pyörittiin ja opas kertoi siitä niin että ainakin vielä museosta ulos tullessa oli asioita mielessä. Toinen vähän samanlainen oli kerra Pariisin Louvressa. Silloin nähtiin Leonardo da Vincin Mona Lisa, la Gioconda ([kuuluisalla hymyllään] Leikkivä). 
 

Laumasta eksyin - Virve kännykällä pelasti. Eremiaasissa selvisin lopulta ihan kunnialla ja sain ainakin itseäni suuresti miellyttävän kuvasaaliin ilman selostusta salien läpi kulkien. Mutta hyvin nolo loppu kuitenkin tuli. Narikassa sähläsin, kun tapani mukaan jättäydyin jonon hännille. Lörpöttelin jonkin aikaa muhkean narikkamestarin, varmaan puna-armeijan eläkeläisen kanssa - jaa, eipä hänkään muistanut kielitaitoani kehua, vaikka monet muut narikat. Sitten auoin puseroa pussista ja lähdin 'jonon perään'. Kohta kadulla osoittautui kuitenkin, että olin lähtenyt seuraamaan saksalaisia selkiä. Yritin tähystää, näkyisikö missään tuttuja. Ei näkynyt. Ei ollut muuta keinoa kuin lähteä päin vastaiseen suuntaan, jos sieltä vaikka löytyisi. Missään ei näy ketään tuttuja. Olen auttamatta jäänyt ryhmästä. Voin vain kuvitella, miltä tuntuisi, jos kielitaito olisi nolla. Itselläni ei sitä pelkoa tälä kertaa ole. Mutta ei ole apua kielitaidostakaan ryhmän löytämisessä. Kännykästä olisi. En vain huomaa heti käyttää. Ei löydy repusta myöskään tietoa lounaspaikasta eikä nimi muistu mieleen, vaikka on jo kerran siellä oltu. Ei olisi muuta vaihtoehtoa kuin lähteä Vasilin saarelle. Aika hölmöä, etten tullut kännykkää ajatelleeksi, vai etsinkö sittenkin Virven numeroa, mutta sitäkään en papereista löytänyt. Pian kuitenkin kupeella värisi ja Salli harmistuneena papatti jotakin. Siis hänellä oli sittenkin puhelin mukana. Virve sai sen käteensä ja hän ymmärsi, missä olen ja ohjasi askel askeleelta minun bussin luo. Alle sadan metrin päässä Kalev vielä tehosti väläyttämällä bussin valoja. Niin palasi kadonnut lammas laumansa luo. Onneksi jäi viimeiseksi tällaiseksi töppäykseksi. Anteeksi ja kiitos pitkämielisyydestä. Ei ole koskaan ennen sattunut. Mitä jos olisi Kiinassa näin käynyt!? 
 

Linkkejä lisätietoihin
Perustietoja  Eremitaasista
Eremitaasin uutuudet
Eremitaasin historiaa
  
1530 Iisakin kirkko. Tämä kirkko on (osittain) ihan kirjaimellisesti rakennettu kotikylän kivestä. Minulla ei kuitenkaan ole netissä aineistoa, jota voisin todisteksi näyttää. Heh, heh, pitäisiköhän laittaa nettiin se kuva, jossa Salli hehkeänä morsiamena (ihan siveässä imapuvussa) istuu puisella venelaiturilla ja takana näkyy 'Lentämän ristanja' eli kivilouhimoiden jätekivistä joskus sata vuotta sitten tai ehkä jo Iisakin kirkon rakenusaikana (1820-60) rakennettu venelaituri. Sellainen on Virolahden Hämeenkylässä joka talon rannalla. Lopputulos, oma kirkko tsaarin maalla, on joka tapauksessa todella komea. En muista näin kauniina edelliseltä käynniltä, kun keskikuorissa vielä Foucaultin heiluri todisti maapallon pyörimisliikkeestä, ikäänkuin tieteen aikaansaamana kirkon alkuperäistä sanomaa suurempana ihmeenä. Pois on nyt Foucault viety ja kulta loistaa Sanan ja Enkelten kehyksinä. Vaikuttava paikka kuten kuvistakin näkyy. 

Lopuksi leviää huhu, että somenkielistä kuvateosta myydään 10 ruplalla eli 30 sentillä. Voiko olla totta? On se. Ostan ja kysyn. 'Rasprodazha' eli loppuunmyynti ennen uutta painosta. Tämä kuten Pietarin 300-vuotisjuhlajulkaisukin ovat täynnä loistavia valokuvia. Tekstikin on ehdottomasti asiantuntijan laatima, mutta suomenkielinen käännös - ah se on niin hupaisa! Eivät ehkä laittaisi, jos tulisivat ajatelleeksi. Tästä syystä alkoi aikoinaan tulkin urani. Kauppakorkeakoulussa piti esitelmää Neuvostoliiton huippu, akateemikko Fedorenko. Lähetystön filologitulkki käänsi. Jokaiselle sanalle oli vastine, mutta asia jäi täysin ilmaan leijumaan. Luennon lopuksi 500 hengen salissa nousin seisomaan ja sanoin: 'kun tulkki sanoi sitä, niin tarkoitti tätä.' Vannon, että yleisössä kävi kohahdus. Seuraavalla kerralla rohkaisisin mieleni ja tarjoutuisin tulkiksi. Niin myös kävi ja vielä parikymmentä vuotta myöhemmin tapasin jonkun paikalla olleen, joka muisti tapahtuman.
 

  
1900 Teatteri-ilta

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko KorpelaAsko Korpela 20040518 (20040518) o o AJK kotisivu