Ajk kotisivu 70

Hoi Aalto100, täällä KKK50!

Tässä pieni muistokirjoitus viimeisen satavuotispuolikkaan ajalta. Aiheen tähän sain kun varta vasten etsin tietoa 50 vuoden takaisesta KYn itsenäisyyspäiväjuhlasta vuonna 1967. Löytyi maininta. Olin juhlapuhujana. Tilastotietoja edelliseltä 50-vuotiskaudelta latelin. Kuulijana mm silloinen kansleri Klaus Waris, melko varmasti myös rehtori Pekka Heinänen.

Sillon järjestettiin myös 50-tempaus, taloudellisen tiedon vuosi. Siitä alkoi oppikirjatuotantoni. Ensimmäinen kansantalouden oppikirjani julkaistiin 10000 painoksena. Sen jäkeen kustansin itse 27 painosta, yhteensä 100000 kirjaa. Toiminta päättyi 20 vuotta sitten. Yhä saan yrittäjäeläkettä. Yhä jatkan kirjojen julkaisemista. Enää ei voi käyttää sanaa kustantamista, koska mitään riskiä ei ole, kirjat maksavat alle $5 ja niitä tuotetaan sitä mukaa kuin niitä tilataan. Yli 30 kirjaa on Amazonin kirjakaupassani tarjolla. Toinen toimintani Amazonilla on kirja-arvostelut. Sitä mukaa kuin luen, kirjoittelen yhteenvetoja, myös kieliharrastuksenani (75 reviews 6 kielellä).

Kun kirjankustannustoiminta hiipui, aloin nykyistä yrittäjäeläkettä hankkia samalla voimalla, mutta olemattomin kustannuksin myymällä ekonometrisen Ajka mallini palveluksia, asiakkaina puolen tusinaa korkeakoulua, pankkia ja keskusjärjestöä. Mutta ennen kaikkea käytin mallia opetustoiminnassani. Malli näki päivänvalon 1974 ollessani ASLA Fulbbright stipendiaattina Univ of Pennsylvaniassa nobelisti Lawrence R. Kleinin opissa. Eikä ole Ajka vieläkään kuollut. Sen toisen sukupolven versio Tajka on yhä henkitoreissaan ja odottaa päivitystä ajan tasalle. Vielä vähän puuttuu, mutta tekijän voimat alkavat olla vähissä. Ja onpahan palveluksensa tehnytkin opetuksen, ennusteiden ja polemiikin käytössä.

Toisaalta taas: voisi olla herkkupala nykyopetuksessakin, jos joku siihen jaksaisi/ennättäisi paneutua. Sen vahvin puoli on, että se on täydellisesti sidoksissa viralliseen Kansantalouden tilinpitoon sen pelkistetyimmällä agregaattitasolla. Mielelläni luovuttaisin karvoineen päivineen (ohjelmistoineen, datoineen) vapaasti käytettäväksi.

En vieläkään pidä mahdottomana, että itsekin saisin päivityksen kuntoon, vain vähän puuttuu, ja pyörimään kenen hyvänsä käytettävissä. Teillä kuitenkin minun puolestani mielihyvin 'first refusal right' tai ainakin on teidän hyvä tietää asiasta näin sisäkautta siltä varalta että Tajka lähi aikoina julkisuuteen putkahtaa.

Nämä paperikirja-asiat ovat epäminua, sillä aikoihin en ole lukenut paperikirjaa, enkä missään tapauksessa enää lue. Ennätin olla täydellinen digi jo 2 vuotta ennen eläkkeelle siirtymistä 1999. Luentoa pitämään ilman papereita. Mahtava tunne. Muistan sen vieläkin.

Mieluisin muistoin ja ystävällisin terveisin
Asko Korpela

Aalto100-20171102
AJK MUISTELEE o LUKEE o TEKEE o SOUTAA o KUTOO