Askon Joulutervehdys 2020


Click on the images for more information.

20201226 Malta
1. Suuresti ilahtuneena, kun niin moni on vieläkin kortilla paiskannut ja yhä yhteyttä pitää. Kiittelen ja hyviä toivottelen! Lähetän tämän myös joillekin, joista en ole äskettäin mitään kuullut. Kuittauksista olen kiitollinen.
2. Sallin kanssa kuta kuinkin täydellisessä Korona-umpiossa elelemme, minä varsinkin, kun vain rollaattoria tässä 10 m säteellä tyyräilen. Ikää on päässyt 83 kertymään, mutta polla takkuillen pelaa kuten ennenkin ja omasta mielestäni yhä täyttä elämää vietän, kuten alareunan linkeistäkin voi ehkä päätellä.
3. Päiväohjelmani on hyvin säännöllinen: aamulla pari tuntia lukemista ja surfailua, 10 min tiukkaa paikallaanpyöräilyä, aamupala, Ylen tarjoama vanha suomalainen elokuva teatterin korvikkeeksi sängyssä selällään virkaten tai neuloen sukkapari viikossa, 50 paria vuodessa. Sitten 10 min vimmattua paikallaansoutua, neljäs vuosi päättymässä, trendit yhä nousussa. Jos sataan elän ja tämä meno jatkuu, jää Karppinen kauas taakse kuten linkistä voi päätellä. Soudun jälkeen tietokonesekoilua aivan entiseen tapaan. Sitä on äskettäin tullut päivittäin täyteen 60 vuotta eikä loppua näy, vaikka sen pian täytyykin tulla.
4. Kello seitsemän on päivän paras hetki, kun Akkarakas tulee syömään illallista ja viettämään iltaa kanssani. Eineksiä tilaan K24-nettikaupasta kotiin tuotuna kerran viikossa. Kaikki ruoka kulkee jääkaapin, pakastimen ja mikron kautta pöytään. Olemme täysin tyytyväisiä. Lasi viiniä ja kahvi kruunaavat.
5. Sitten katsomme Ylen tarjontaa, josta Salli varsinkin pitää Ylen eläkeläisenä tiukasti kiinni. Minä pärjäisin vähemmälläkin. Varsinkin taloustoimituksen tuotanto on mielestäni kertaalleen syötyä grillimakkaraa. Perä edeltä ja latvasta puuhun eli syyt ja seuraukset nurinperinpäin painotettuja. Onneksi edes puolet haistatelluista ei antaudu umpimähkään hutkivan zurnalismin armoille. Ylen kulttuuriohjelmia myötämielisesti seuraamme. Väkivallaton, vasinkin yksilöurheilu kelpaisi minulle, mutta sen osuushan on pieni ja nyt vielä Koronan näivettämä.
6. Muutaman kuukauden, alle vuoden, yli puoli, olen seurannut IPTV maailmantelevisiota, joka välittää tuhansia nettikanavia kaikkialta maailmasta. Tämä on mannaa minulle, muutama vuosi sitten tietoisesti ruohonjuuritason maailmankansalaisuuden valinneelle utopistipasifistille. Kyllä sielläkin varmaan kaikki se Ylen syöttämät kolme murhaa illassa, sotasankaruuden ihannointi ja muu väkivaltapotaska on, mutta minä olen etsinyt, löytänyt ja mieltynyt ruohonjuuritason matkakertomuksiin ihmisten luo arkeen, juhlaan, kulttuuriin, historiaan, nähtävyyksiin. Venäjän taidon ylläpitäminen oli alkuperäinen tavoite ja tarkoitus, mutta on jäänyt taka-alalle, kun on löytynyt matkailukanavia muillakin kielillä: saksaksi, ranskaksi ja ennen kaikkea espanjaksi VIAJAR, aivan uskomaton ikkuna kaikkialle maapallolla. Pari tuntia pitkin päivää, mutta erityisesti yöllä, kun Salli on mennyt omalle puolelle nukkumaan. Minulle riittää 3-5 tunnin uni 04 lähtien.
7. Ja sokeri pohjalla: Unkarin tv, joka oli alun perin motiivi ottaa IPTV maailmalta, kun ei Suomesta sitä saanut. Olen 25 vuotta unkaria sinnikkäästi opiskellut. Ehdottomasti vaikein opiskelemani kieli, vaikka on kaikesta heti sukukieleksi tunnistettavissa. Unkariksi olen lukenut sivuja enemmän kuin millään muulla kielellä suomi mukaan lukien. Kuusi kertaa olen käynyt maassa viikon kielikylvyssä, oppinutkin niin että nenäkkäin pärjään. Mutta tekstin ja puheen ymmärtäminen on yhä vaivan takana ja vaatii keskittymistä. Nyt vihdoin alkaa aueta myös tv ohjelmien puhe. Noin puolet maailman tv ohjelmien ajasta seuraan 3-4 Unkarin kanavaa, onneksi heilläkin on mainio ruohonjuuritason matkailukanava.
8. Vielä linkeissä näkymättömiä: pari tuntia viikossa ajankäyttöä kahden aivan mainion venäläisen professorin ja kynänkäyttäjän filosofin ja (taide)historioitsijan paraikaa tekeillä olevien kirjojen kääntäminen ja heidän luvallaan julkaiseminen Amazon omakustannuskirjakaupassani.
9. Niin, ja eihän nämäkään tosi tärkeät näy linkeistä: Olen parin viime vuoden mittaan kehittänyt Selauskuvat sivustotyypin, jonka avulla olen pannut järjestykseen kaikki elämän varrella ottamani 50 tuhatta valokuvaa 2 tuhannessa albumissa. Mikä hyvänsä kuva on nyt saatavissa nenän eteen parissa sekunnissa (vähintään tuhat kuvaa kaikista perheen jäsenistä). Etu verrattuna netissä toimiviin: Selauskuvissa näkyy teksti ja kuvat on valittavissa kuva- ja albuminimien perusteella. Niin sitten myös, jos mahdollista, vieläkin arvokkaampi perintö: Sallin Sotalapsikirjeenvaihto. Salli oli sotalapsena Ruotsissa 1944-45. Sen jälkeen ystävyys ja kirjeenvaihto jatkui tiiviinä mor Elsan ja pappa Oscarin kuolemaan saakkaa 1974.
10. Kiitos vieläkin tervehdyksistä ja kaiken hyvän toivotukset alkavalle vuodelle 2021 ja jatkuvalle elämälle eteenpäin.
Asko (ja Salli)
Top
AJK: MUISTELEE o LUKEE o TEKEE o AMAZ o KUNTOILEE o KUTOO o TRUMPUT
All language versions are ajk-improved Google translations from the English original.