Ajk kotisivu

Asko Korpela

20191213pe Aalto Glögi

20191202-2356
suomeksi English по-русски

Click!
Onnittelen opettajaa ja työnantajaa uuden kodin johdosta!
ja tuon tervehdyksen entisestä yli puolen vuosisadan takaa!

Asko Korpela s 1937, aloitin 1958, ekon 1961, ktk 1964, lis 1971, tri 1982, prof (taspres) 1999.
Piti ryhtyä diplomaatiksi, siksi kieliä urakalla opiskelin, lukujärjestyksessä pakolliset aineet, täytteenä kuusi kieltä, kandiin kuusi pro exercitiota, silloinen koulun ennätys, toinen vauhditon pituushyppy 318. Ei tullut diplomaattia, kun tulin lukeneeksi kahdet muistelmat.

Ahjoon puhaltajaksi retkahdin, ensin prof Fedi Vaiviolle Вопрсы Экономики aikakauskirjan artikkeleita kääntelin, sitten Liiketaloustieteellisen Tutkimuslaitoksen nuorempana tutkijana Suhdannepeili kyselytutkimusta hoidin, neljännesvuosittain tiedot tilanteesta noin 500 toimialoittain luokitellulta yritykseltä, yhdistetyt tiedot samalle joukolle takaisin. Sitten Suur-Helsingin Osuuspankille tilaustyönä heidän lehti-ilmoitusten perusteella onkimiensa tietojen perusteella yhteenvedot asuntojen hinnoista Helsingissä. Mieleen on jäänyt, että 17 vuotta sitä tein. Onko mahdollista? Piikkisika nimisellä laskukoneella numeroita veivasin.

Tietokoneasiassa olin mukana alusta pitäen, olisikohan vuodesta 1962, amerikkalainen vieraileva professori FORTRAN ohjelmointikurssia piti. Ohjelmoinnista tulikin minulle puoli elämää, jatkunut keskeytyksettä tähän päivään joka päivä. Kieli se on tietokonekielikin! Basicin kautta 1980 paikkeilla TurboPascal sen alusta, nyt nimeltään Delphi.

Ensimmäinen luentosarja assistenttina 1964 Kansantaloustiedettä kirjeenvaihtajille Tavaraopin amfiteatteriluentosalissa. Uran kanalta yksi merkittävimpiä asioita. Perustui maailman tärkeimpään, käytetyimpään Samuelsonin oppikirjaan Economics. Sen mukaan sitten itse kirjoitin ensimmäisen oppikirjani Kansantalous - osat ja kokonaisuus, julkaistiin Suomen itsenäisyyden juhlavuoden, Taloudellisen tiedon vuoden kirjasarjassa 1967 10 tuhannen painoksena. Oikeudet siirtyivät opilaani Esa Ojasen kanssa 1970 perustamalleni yritykselle Talousteos KY. Kirjaa kolmen tasoisina versioina myytiin joidenkin muiden kirjojen kanssa yrityksen lopettamiseen saakka, 1990-luvun puoliväliin 27 painosta yhteensä melko tarkkaan 100 tuhatta. Sen jälkeen auton ylläpitämiseen riittäneen saman tulon ja nykyisen 300 euroa kuussa yrittäjäeläkkeen eli vuotuisen kunnon ulkomaanmatkan antoivat Suomen kansantalouden ekonometrinen AJKA malli tietokoneohjelmat olemattomin tuotantokustannuksin. Vähäinen oli riski, vaikka 30% myyntihinnasta kustannus paperikirjoissakin, sillä se oli vuodesta toiseen myös kauppakorkeakoulujen sisäänpääsykuulustelukirjana.

Tämä toiminta ja nämä kirjat ovat vieläkin poikineet varmaan jo parikymmentä fb tuttavuuta, viimeksi pari viikkoa sitten eräs kertoi hiirenkorvalle kirjan lukeneensa. Pääsykoekirja vaihdettiin, kun levisi sana 'Korpela sisään, Korpela ulos'. Kirja perustuu Kansantalouden tilinpidon tietoihin, oli uusittava vuosittain.

Tiukasti Kansantalouden tilinpidon varaan rakensin myös AJKA mallin ASLA stipendivuotenani Amerikassa PennUniversityssä 1973-74. Sitä sitten kaiken opetus- ym toimintani perustana eläkeikään ja tilinpidon rakenneuudistukseen saakka pyöritin. Aluksi suuressa IBM-1132 tietokoneessa. Sen orjaksi luulin loppuiäkseni joutuvani. Mutta eipä niin käynyt. Tuli PC ja mullisti kaiken, vapautti orjuudesta, yhdisti ihmiskunnan.

Mutta minun mallini, sitten jo TAJKA eli toinen AJKA tai Törmän AJKA, ansioituneelta käyttäjältä, Hannu Törmältä saatujen ideoiden terästämänä, kompastui tilinpidon rakennemuutokseen vuosituhannen vaihteessa. Vakituisten käyttäjien, korkeakoulut, pankit, työmarkkinajärjestöt, vaatimuksesta punnersin sen pystyyn vielä 2003, mutta eipä se sitten kuitenkaan enää tulta ottanut. (Kokonaiskysynnän ja tarjonnan dynaaminen tasapaino-ja ennustemalli 100 muuttujaa, 60 yhtälöä, parinkymmenen vuoden tilastotiedot, ennusteet syksyllä ja keväällä 21 vuoden ajan, 1976-1997).

Omassa mielessä jäi kuitenkin sen verran pyöriskelemään, että taas uuden tilinpitouudituksen jälkeen 2015 ryhdyin panemaan mallia ajan tasalle. Uusia piirteitä ja kokonaan uuden näkökulmankin keksin. Ennen malli oli keskiössä, käyttäjät ympärillä. Nyt käyttäjä on pomo ja malli välineenä käyttäjän kädessä. Sopisi kuin nyrkki silmään muiden nykypelien joukkoon (Mallissa on kaksi aspektia: tilinpidon mukaisen ennusteen laatiminen ja optimointipeli, jossa tavoitellaan yksiselitteisen tappiofunktion avulla parasta talouspolitiikkaa), opiksi, huviksi, hyödyksi, ansaintavälineeksi, kuten on aina ennenkin ollut. Ukko itse, 82, on kuitenkin kukonaskeleen päässä maalista sotkeutunut niin pahasti lillukanvarsiin, että taitaa jäädä TAJKA, vai olisiko nyt jo KAJKA pystyyn nostamatta. Kenelle hyvänsä halukkaalle kaikki oikeudet ja 20 tuhannen rivin, 200-sivuisen kirjan kokoisine ohjelmistoineen vapaasti annan. Tässä Tajka kukonaskelen päässä nykypäivästä monipuolisesti esiteltynä.

Vielä viimeinen kiitos: pari vuotta sitten kisersin, yllättävän helposti ja kovin miellyttävänä kokemuksena tyttärien jo puolenkymmentä vuotta vaatimat muistelmat, paperikirjana 300 sivua. Julkaistu nykyisessä kirjakaupassani Asko Korpela Bookshop Amazonilla 30 muun kirjan joukossa täysin riskittömästi 1-999 suuruisena painoksena. Vasta kolmas nimi onnistui mieluiseksi, ei Muistelmat, vaan Muistelmia. Helppo arvata miksi. Muusta puhumattakaan, sen verkkoversio sisältää paperiversion yhden kuvan asemesta 400 kuvaa ja 800 linkkiä sisälle ja ulos kaikkeen tietoon maailmalla.

Mutta se viimeinen kiitos? Sen aiheen älysin vasta saatuani käteen muistelmieni ensimmäisen laitoksen. Sieltähän puuttui kaiken alku ja juuri, Vaivion kiertokulkukaavio! Pakko lisätä ja ottaa uusi painos, toiset 20 kirjaa. Muuten en kehtaa elinikäiselle hyväntekijälle ja alkuytimen opettajalle Fedi Vaiviolle lähettää. Sehän Vaivion Kiertokulkukaavio on koko AJKA, TAJKA, KAJKA mallin ydin, vain numerot puuttuvat. Ne minä numerohullu vain lisäsin. Enkä nyt sitten kuitenkaan niiden perässä pysy. Numerot muuttuvat, idea pysyy. Vaivio ei luennoillaan varmaan ikinä yhtään numerotietoa maininnut. Siitä meille jopa ristiriidan aihe. Ja nyt vasta olen alkuopin tunnistanut! Siksi Fediä tässä vielä kiitän. Mutta sittenkin myös kahta numeromiestä, käytännön kannalta kaikkien aikojen parasta opettajaani. Hän on matematiikan professori Sakari Mattila. Ja kolmas tärkeä kiitoksen kohde on tärkein ja läheisin työtoverini Jouko Manninen, jonka kanssa toistakymmentä vuotta mieliluentosarjaani Taloustieteen matemaattiset menetelmät pidimme. Selvää asiaa eikä mitään mutua. Itsekin lopulta opin. Vieläkin on verkossa, samoin kuin TAJKA malliin perustuva: Makrotaloustieteen peruskurssi. Tässä vielä Minikotisivu nykyelämääni.

AJK: MUISTELEE o LUKEE o TEKEE o AMAZ o SOUTAA o NEULOO PageTop