Ajk kotisivu 70

Asko Korpela
Muistelmat

22-Uskonto o 00-Muistelmat o 24-Utopia
Anna palautetta
Muistelmat

23 Olen taipumaton pasifisti

  1. Pasifismi kielten opiskelun motiivina
  2. Ryssänviha
  3. Mahatma Gandhi Wikipedian mukaan:

Mitä pasifismi käytännössä tarkoittaa?
Wikipedia:
Rauhanaate eli pasifismi merkitsee sodanvastaisuutta ja pyrkimystä saavuttaa tavoitteet täysin väkivallattomin keinoin ja samalla ennaltaehkäistä konflikteja. Absoluuttinen pasifismi hylkää kaiken väkivallankäytön yhteiskunnassa pyrkien saavuttamaan tavoitteensa täysin väkivallattomin keinoin.

Ensimmäinen dokumentointi minun pasifismistani on paradoksaalisesti Reserviupseerikoulun kurssijulkaisussa RUK-95. Sinne annoin tietona itsestäni maininnan: Tuvan ainoa pasifisti. Tämä tapahtui sen jälkeen kun olin toiminut 2 viikkoa tavanomaisen yhden asemesta Tukikomppanian oppilaspäällikönä ja muutenkin kunnostautunut sotilastaidoissa: saanut ensimmäisen luokan ampumamerkin kuntoisuuslomineen, saapunut maaliin Kirkkojärven marssilta kolmea kivääriä kantaen joukkueen ensimmäisenä. Ja jo sitä ennen aliupsseerikoulussa saavuttanut koulun johdon suosion vietyäni tosin täysin ymmärtämättömyyttäni ruotsalaisen lehtimiehen rajavyöhykkeelle, missä hän otti valokuvia rajan yli. Minua kyllä kuulusteltiin tämän takia, mutta vaikutti siltä, että pidettiin paremminkin sankarina kuin rikollisena. Eikä siitä sitten mitään seurauksia ollutkaan paitsi että herrat juoksuttivat minua luottomiehenään laskemassa ratsastusradan pituutta toimiston päällystönhuoneessa.

Sittemmin opiskeluaikana pasifismin asia eteni mielessäni siten, että kieltäydyin kertausharjoituksista omantunnon syiden perusteella. Jouduin kuulusteluun, jossa todettiin että kantani ei perustunut tarkoituksenmukaisuussyihin eli etten ollut poliittisista syistä 'vihollisen' puolella. Näin asian ymmärsin. Lieneekö näin ollut. Minut joka tapauksessa vapautettiin rauhanaikaisista kertausharjoituksista.

Pasifismi kielten opiskelun motiivina

Myöhemmin toimin pasifismin hengessä sitä varsinaisesti tarkoittamatta. Sitä oli jo se, että ryhdyin opiskelemaan venäjää. Se johtikin sitten jo edellä kerrottuihin myönteisiin tuloksiin tulkin tehtävien muodossa. Sitä jatkui 20 vuotta, kun aina olin paikalla tulkkina, kun Helsingin kauppakorkeakoulun ja Moskovan Plehanov Instituutin edustajat tapasivat Helsingissä tai Moskovassa. Neuvotteluita ja luentoja tulkitsin molempiin suuntiin. Myös itse venäjänkielisiä luentoja pidin.

Vielä on tililläni sellainen pasifismin hengen mukainen tahaton sattuma, että tulin auttaneeksi moskovalaisen professorin loikkaamisessa Ruotsiin. Nimi on unohtunut, mutta hän tuli luennoitsijana kauppakorkeakouluun. Minä häntä asioissa autoin. Kävimme pitämässä vierailuluennon Turussa. Kävimme myös Turun satamassa. Jonkun aika tämän jälkeen oli jonkun oppikirjani julkistamistilaisuus. Sinne hänenkin piti tulla. Ei tullut. Oli loikannut Ruotsiin, minne asettui ja siellä pääsi tiedeyhteisön jäseneksi. Minulla ei hänen kanssaan mitään yhteyttä enää koskaan ollut, mutta kerran Moskovassa satuin tapaamista odotellessani kuulemaan kuinka kaksi sihteeriä mainitsivat hänen nimensä, mutta en tarkemmin kuullut missä tarkoituksessa.

Minuun pasifismin aate siis iski ollessani sotaväessä. Sotaväki - miesten koulu, kaikissa suhteissa muuten hyvä mutta perimmäinen tarkoitus: ihmisten tappaminen ei. Luulisi, että kaikki olisivat tätä mieltä. Mutta niin ei ole. On olemassa niin tärkeitä aatteita, että niitä ajetaan asevoimin tappamalla vastustajia. Minun on sellaista mahdotonta hyväksyä. Sitä on minun pasifismini.

Eniten sotia on käsitykseni mukaan saanut aikaan kansallisvaltion aate. Siispä minä olen kansallisvaltion vastustaja. Silloin on johdonmukaista, että Suomi pyrkii mukaan valtioliittoihin, kuten Euroopan Unioni, Yhdistyneet Kansakunnat ja erilaiset muut kansainväliset järjestöt kuten Punainen Risti jne. Aseellisia liittoutumia kute NATOa en kuitenkaan voi kannattaa. Minun mielestäni Skandinavian maiden pitäisi muodostaa valtioliitto ja ottaa mukaan myös Baltian maat. Ja kaikkein tärkein asia Suomen kannalta tässä suhteessa olisivat mahdollisimman läheiset suhteet Euroopan Unionin ja Venäjän välillä. Täysin pöyristyttävää ja perverssiä ovat mielestäni kaikki aseelliset 'turvatakeet' kuten nyt tekeillä olevat hawk-hävittäjähankinnat. Sataprosenttisen varmasti jätän äänestämättä sitä kansanedustajaehdokasta joka tällaista ilmoittaa tukevansa. Tällaiset eivät diktaattorien iskuilta suojaa, pikemminkin vetävät niitä puoleensa. Ruohonjuuritason kansainväliset yhteydet ovat paras turvatae.

Nykynäkymien valossa Venäjän ja muun Euroopan yhteenliittyminen korkean tason asiana vaikuttaa utopialta. On kuitenkin seikkoja, jotka puoltavat Venäjän ja Euroopan lähentymistä. Yksi tärkeimmistä on se että Venäjän öljyllä ansaitsemat varat on sijoitettu Eurooppaan. Myös Venäjän ja Kiinan suhteiden kannalta liittoutuminen Euroopan kanssa olisi eduksi. Luulisi myös, että jokin hillitsevä merkitys pyssyjen kautta käytävälle keskustelulle olisi viime sotien 20 milj ihmishengen menetyksellä Venäjällä ja ties kuinka monen Lännessä.

Minua nämä korkean tason yhteydet kiinnostavat vain sikäli kuin ne vähentävät kansallisvaltioiden valtaa ja lisäävät ruohonjuuritason yhteyksiä yli kansallisten rajojen. Siinä suhteessa minulla itsellä on kokemuksia koko elämäni varrelta. Soisin, että niin olisi mahdollisimman monella muulla. Niiden lisääntymistä suosii nykyaikainen viestintäteknologia, joka ei kansallisia rajoja tunne eikä kunnioita. Tai tuntee ja kunnoittaakin, mutta yhä vähemmän. Tekninen kehitys omalla painollaan leviää nykyään yhä nopeammin kaikkialle.

Ryssänviha

Oikein selkäpiitä karmii tuo pyssyuskoisten ryssänviha. Itselläni on aivan toiset kokemukset kolmen sota-ajan evakkomatkan jälkeen. Kolmen pariskunnan kanssa on puolin ja toisin kodeissa vierailtu, ehkä kymmenen kotiyöpymistä Moskovassa ja vastaavasti Helsingissä. Ikinä ei näissä yhteyksissä mitään vihapuheita eikä muutenkaan politiikkaa, vaan aivan tavallista kotielämää.

On korkeammankin tason kontaktia työelämän kautta. Sama niissä: aivan samanlaista kanssakäymistä kuin amerikkalaisten ystävien kanssa. Ovat samanaikaisesti kotipäivällisillä olleet läsnä ja keskenään seurustelleet. Oi että oli pari kuukautta sitten kivat kekkerit täällä Jätkäsaaressa, kun pietarilaisen professorin kirjan käännöstä ja julkaisua Amazonin omakustantamossa juhlittiin. Yrittäjyyden historia ja filosofia Venäjällä ven, suo, eng saatavissa sivustossani Amazonilla, samoin tästä sähköisenä Yrittäjyyden historia Venäjällä

On todella korkeatakin tasoa tavattu, sittemmin duuman puhemies Hasbulatovin tulkkina viikko. Jälki viraskirjassa. Pakotteet hiiteen, rajat alas, kauppa ja turismi käyntiin ja kultturivaihto. Maailmankirjallisuuden upeimmat teokset ovat Venäjältä kotoisin Amazon ensi tutustumisella suuria venäläisiä englanniksi tarjoaa. MyeBooks
Mitä on tässä pyssyillä ja silmittömällä tappamisella tekemistä?

Linkki Amazonin kustantamon sivustoon, jossa minulla oma 30 julkaisemani kirjan osasto. Paperikirjoja en kuitenkaan itse lue.

Vähän vaikeata ymmärtää ihmisten tappamisesta saatua kunniaa: Suomen hautausmailla venäläisten toimesta 80000 valkoista ristiä ja koska yksi suomalainen vastaa 10 ryssää: Venäjän hautausmailla suomalaisten toimesta vastaavavasti 2300000 eli noin miljoona itkevää lähimmäistä. Mutta sitähän se on, kuten heimoveljemme A.H. Tammsaare: Tapad ühe inimese, sul võetakse pea otsast, aga tapa tuhat, saad ausamba, tapa miljon ja kõik usuvad, et sinu peaks valima presidendiks, kuningaks või keisriks ning kuulutama surematuks. (Tapat yhden ihmisen, menetät oman pääsi, mutta kun tapat tuhat, saat muistomerkin, tapa miljoona ja kaikki uskovat, että sinut pitäisi valita presidentiksi, kuninkaaksi tai keisariksi ja julistaa kuolemattomaksi). Kansallisvaltio on pirun ovelin keksintö. Vastamyrkkyä: naapurin kielen ja kulttuurin opiskelu, kaupankäynti, urheilu ja turismi.

Mahatma Gandhi Wikipedian mukaan:

mohandās karamcand gāndhī, 2. lokakuuta 1869, Porbandar, Intia – 30. tammikuuta 1948, New Delhi, Intia), tavallisesti kutsuttu nimellä Mahatma Gandhi oli Intian itsenäisyysliikkeen johtaja. Hänet tunnetaan väkivallattoman vastarinnan satyagrahan kehittäjänä.

Gandhi kasvoi Intiassa hinduperheessä ja opiskeli lakimieheksi Lontoossa. Hän aloitti yhteiskunnallisen toimintansa Etelä-Afrikassa, missä hän työskenteli asianajajana 17 vuoden ajan. Hänen kansalaistottelemattomuuteen perustuvan vastarintansa ansiosta maan intialaisten syrjintä lopetettiin. Gandhi palasi Intiaan 1915 ja ryhtyi kamppailuun Intian itsenäistymiseksi Brittiläisestä imperiumista. Gandhi käytti tavoitteidensa ajamiseen väkivallattomia keinoja kuten puheita, kirjoja ja artikkeleita sekä paastoja, lakkoja ja marsseja. Hän joutui toistuvasti brittien vangitsemaksi. Paljolti Gandhin ansiosta Intia itsenäistyi vuonna 1947. Koska Pakistan samalla irtautui Intiasta, Gandhi joutui hinduradikaalin salamurhaamaksi jo seuraavana vuonna.

Gandhin elämä ja opetukset ovat innoittaneet monia kansalaisaktivisteja. Intiassa Gandhia kutsutaan yleisesti "kansakunnan isäksi", ja hänen syntymäpäivänsä on kansallinen juhlapäivä.

Tässä on kirjava kertomukseni omasta pasifismistani. Voitaneeko tätä edes pasifismiksi nimittää, mutta sen ydin on, että ruohonjuuritasolla ihmiset ovat riittävän samanlaisia voidakseen elää laumoittain toisiaan tappamatta. Ja että nämä ruohonjuuritason yhteydet ovat se tie, joka voi sotien väistymiseen kansainvälisten kysymysten ratkaisemisessa johtaa.

PageTop
22-Uskonto o 00-Muistelmat o 24-Utopia

Asko Korpela 20171120 (20170401)