Kiiskilahti 

KIISKILAHTI v.1940, Virolahden luovutettu kylä

Perustiedot Kiiskilahdesta

Sijainti n. 10 km Virojoelta itään. Osa kylän maa- ja vesialueista jäi Suomen puolelle.
Koko n. 12 km2 vesialueineen, josta noin puolet maa-aluetta.
Asuttuja taloja 36.
Asukkaita: miehiä 68, naisia 69. Yhteensä 137 henkeä.
Elinkeinot: pienviljelysvaltaista maataloutta (n. 20 taloutta) peltoala keskimäärin 5-6 ha. Lisäansioina kalastus, josta talvikalastus oli merkittävää vielä 1930 luvun alkupuolella. Myöskin puutavaran lastaus laivoihin Tormoossa antoi työtä kesäisin.
Kansakoulu oli toiminut kylässä vuodesta 1912. Oma koulurakennus valmistui v. 1914.
Harrastustoiminta: palokunta (VPK), marttakerho, näytelmä- ja iltamatoimintaa.

20050805 Esa Harju  09-879 4334, 050-5686750  esa.harju@soundframe.inet.fi
 

Kiiskilahden henkikirjat 1940

Maailma avartui riihen takaa

Osallisuimme Sallin kanssa viikko sitten Pääkaupungin Virolahtelaisten järjestämään Ulko-Tammion veneretkeen. Laiturilla seisoskeli kolme itseni ikäisen oloista naista. Kertoivat olevansa Kiiskilahdesta. Ajauduimme samaan hyttiin ja jatkoimme juttua Kiiskilahdesta. Tietenkin olen aina tiennyt, missä Kiiskilahti on, mutta kuitenkin se on 60 vuodessa häipynyt hämärään. 

Kylä on Hämeenkylän naapurikylä, heti rajan takana, kymmenen minuutin juoksumatkan päässä lapsuuden kodistani. Nyt se pulpahti esiin, kun aloimme kerrata asukkaiden nimiä. Heistä hyvin suuri osa siirtyi juuri Hämeenkylään, mutta heiltä ei juuri jälkeläisiä ole jäänyt, joten kaikki Hämeenkylässä asuneet ovat kuolleet. Yli 20 tuttua kävimme läpi. 

Toimittivat kiiskilahtelaiset laatimansa mainion kartan minullekin ja henkikirjoitusluettelon vuodelta 1940. Tuntuu jotenkin aivan fantastiselta, että maailma näin ikäänkuin meidän riihen takaa laajentui hyvin konkreettisella tavalla.

Olin isoisäni Anton 'Iso-Korpelan'  kyydissä pari kertaa Kiiskilahdessa käynytkin ja setäni Erkki asui juuri ja juuri Koskelanjoen puolella aivan rajan pinnassa, Kiiskilahdentien varressa. 

Kiiskilahtelaisten latu Virojoelle todella kulki meidän riihen vierestä ja heitä näin siinä siis kai esim talvella 1943. Hiekkasaari, Korpelan maa valtakunnan rajalla, on vain muutaman sadan metrin päässä Kiiskilahden kylästä. Siellä parina kesänä kunnostin aidan vasikoiden kesälaitumelle. 

Olen myös toissa syksynä kävellyt rajaa pitkin lankoni Jaakko Koskelan kanssa aivan raja-aidan vieressä rajamiesten polkua pitkin koko matkan Rytköltä Suomenlahden rantaan ja takaisin. En tiennytkään, että Kiiskijärven yli menee toinenkin silta, aivan rajan vieressä. Silloinkaan ei kävelyretki sävähdyttänyt niinkuin nyt tämä kiiskilahtelaisten tapaaminen ja yhteisten tuttujen muisteleminen. Jos Josef Vissarionovitsh ei olisi rajaa siihen sipaissut, ties ketä näistä Kiiskilahden tytöistä olisin riiuulla hilpaissut!

Siltä varalta, että sinä tai joku tuntemasi olisi kiinnostunut, lähetän mielelläni sähköpostitse kartat ym aineiston.

Olisin erittäin kiitollinen Kiiskilahtea koskevista lisätiedoista. Erityisen mieluisaa olisi saada yhteys henkilöihin, joita on mainittu Kiiskilahti henkikirjat 1940 dokumentissa.

Kuvagalleria

Näpäytä kuvia, saat ne suurempina!

Asko Korpela 20050815 (20050815) o SP-osoite o AJK kotisivu