Kinahmin vaellus

Pitäjäläinen-19990926

Näpäytä kuvaa, saat sen suurena. Takaisin <Back>

Vaellusreitti syntyi talkoolaisten työn tuloksena

C19990926003-Pitajalainen-Maja.jpg Vaellusreitin varteen on rakennettu useita levähdyspaikkoja.

Monet ovat ne talkoolaisten hikipisarat, jotka ovat valuneet Kinahnun rinteille vaellusreittiä raivatessa ja opasteita laittaessa. Aikaakin on varmasti kulunut kymmeniä, jos ei satoja tunteja.

Mutta nyt alkaa kaikki olla valmista. Kinahmin mäen päällä kulkee 12 kilometrin mittainen vaellusreitti, jonka varteen on rakennettu useampikin levähdyspaikka. Upo-uudet opasteet ja Tapani Mustosen piirtämät kartat varmistavat, ettei kukaan pääse alueella eksymään.

— Oikeastaan vaellusreitin opasteineen piti valmistua jo aikaisemmin, mutta perinnemaatalousnäyttely vei mehut talkoolaisilta. Niinpa reitti saatiin täysrn valmiiksi vasta nyt, kertoo Esko Heiskanen.

C19990926004-Pitajalainen-Vaellusreitti.jpg Upouudet opasteet kertovat, mistä reitille pääsee.

Itse vaelluspolku on kiemurrellut Kinalumin päällä jo useamman vuoden ajan. Nyt polun varteen on rakennettu pysähdyspaikkoja, muun muassa laavu ja karjamaja, joissa voi olla vaikka yötä, jos siltä tuntuu.

C19990926001-Pitajalainen-Kartta.jpg 12 kilometrin pituinen vaellusreitti on helpointa aloittaa Välimäeltä, läheltä Halunaa. Päätepiste on liuskelouhoksella. Kartta: Tapani Mustonen.

Talven aikana alueella tehdyt metsätyöt ovat synnyttäneet risukkoa, jota myös on nyt raivattu pois. Viimeisimpiä töitä oli tulisijan tekeminen karjamajalle. Tulisija on tehty, mistäpä muustakaan, kuin Kinahmm kivestä.

Vaikka vaellusreitin tekemiseen on saatu leader-rahaa, on talkootöiden osuus onnistumisessa suuri.

— Kylla kai tässä on nyt toista viikkoa tehty talkoita melkein yotä paivää. Eräskin kesäasukas on tullut tänne hommiin Helsingista saakka, kertoo Heiskanen. Vaellusreitti on helpointa aloittaa Välimäeltä, läheltä Halunaa. Viitta Kinahmintien laidassa keitoo, missä sijaitsee pysäköintipaikka ja mistä reitti alkaa. Polulta lähtee myös poikkireittejä useammaltakin kohdalta takaisin Kinahmin maantielle, jos joku ei halua patikoida kerralla koko matkaa. Polku päättyy liuskelouhokselle.

Tästä saisi matkailutuotteen

Heiskasen mielestä vaellusreitistä saisi nyt helposti valmiin matkailutuotteen. Matkailijat viettäisivät yhden päivän Kinahinin maisemissa; tarvittaisiin vain yrittäjä joka kierrättaisi matkailijoita poluilla ja nähtävyyksillä. Välillä voisi ruokailla vaikkapa nuorisoseurantalolla. Reitin varrella oleva laavu ja muut rakennukset soveltuvat myos yöpymiseen. Esimerkiksi vuosituhannen vaihteen ajaksi varaus majoituksesta onjo tehty. Muitakin ideoita juuri vucsituhannen vaihteeseen on kylällä vireillä:

— Metsätöiden jäljiltä olevaa risukkoa voisi koota suuriksi kokoiksi Kinahmin päälle, ja polttaa vuosituhannen vaihtuessa. Siitä tulisi mainio ilotulitus, suunnittelee Sisko Parviainen. Sitä ennen juhlitaan kuitenkin vaellusreitm avajaisia sunnuntaina 26.9. Kokoontuminen on kello 11.30 nuorisoseuran talolla, josta järjestetään kyyditys vaellusreitille.

C19990926002-Pitajalainen-Lehmat.jpg Kinahmi ei ole pelkkia metsää: lehmiä ja laitumia löytyy vielä.

Asko Korpela 19991001 (19991001) o Asko.Korpela@kolumbus.fi o AJK kotisivu