Historiikkia 

Miksi Volter Kilpi -lukupiiri jatkuu? 

Kämärän ja Ihantolan ohjauksessa luimme kevään mittaan Alastalon salissa -eepoksen läpi. Eikö projekti siis päättynytkään kesäkuussa? Ei. Ei sen pidäkään päättyä. Kilpihän ei olisi maineensa veroinen syväkirjailija, jos hänestä puolessa vuodessa selviäisi.

Kilven saaristosarja on kokonaisuus, vaikka tietysti siitä voi lukea pelkästään osankin, esimerkiksi Alastalon. Kuitenkin lukeminen tuntuu olevan kesken niin kauan, kunnes kokonaisuuden kaksi muutakin osaa eli Pitäjän pienempiä ja Kirkolle on käsitelty. 
 

Näin sanoi Kilpi 

Volter Kilpi kirjoitti 25.12.1937 ystävälleen Vilho Suomelle näin:

"Kolme kirjaani Alastalon salissa, Pitäjän pienempiä ja Kirkolle ovat, vaikka kahdentoista vuoden aikana kirjoitetut, saman herkeämättömän pingoituiksen valaumia. Alastalon salin esiluvusta, 'Hautausmaasta', Kirkolle kirjan loppulukuun 'Kirkkomaalla' on koko esitys samaa kaarta, leponsa rauhoilta manatut hahmot elävät kuin uuden kerran elämässä kirjavaa unta palatakseen takaisin saman sannan lepoihin. Kirjani pääsevät täyteen voimaansa vasta täten kokonaisuudeksi käsitettyinä. En myöskään tule enää jatkamaan tätä sarjaa, sillä tuntoni on, että jokanen lisä tuli hämmentämään kokonaisuuden kaarta. Olen suorittanut palvelukseni lapsuuteni muistomaailmalle." (Vieras, vieras olen minä kaikille. Volter Kilven ja Vilho Suomen kirjeenvaihto 1937-1939 ja muista kirjeitä, s. 101. Toim. Pirjo Lyytikäinen. SKS. Gummerus 1993.) 

Jatkaessamme lukemista toimimme siis kirjailijan hengessä. Toki haluamme päästä osallisiksi kirjojen "täydestä voimasta". Vuorossa on Pitäjän pienempiä.
 

Aikataulusta 

Pitäjän pienempiä sisältää viisi novellia:
- Ylistalon tuvassa 
- Aurinkotytin tanssi
- Kaaskerin Lundström
- Merimiehen leski ja
- Jäällävaeltaja

Ylistalon tuvassa on pitkä novelli sisältäen 20 lyhyttä lukua. Ehdotan, että luemme siitä kaksi lukua viikossa. Muut novellit ovat niin lyhyitä, että niitä tuskin on syytä katkoa osiin, vaan sopiva aikataulu lienee yksi novelli viikossa. Koko kirjan lukeminen kestäisi näin noin 14 viikkoa eli ennen joulua olisi tämä urakka selvä. Ja joulun tienoissa voimme aloittaa uuden... 

VN

Asko Korpela 20001008 (20001008) o o AJK kotisivu