Pihlanto Pekka
05 Hyväksikäytetyn vapautuminen.

Homeros: Odysseia

 

Zeun ukaasi Kalypsolle

Athenen rooli Odysseun perheen tukijana on tähän mennessä ollut huomattava, ja tehtävä jatkuu. Jumalien kokouksessa hän puhuu Odysseun, "polon suuren" puolesta. Hän tuo esiin alamaisten kiittämättömyyden, kun "ypö-yht' ei muistelijaa jumalaisen Odysseun niiss' ole, joita hän kaitsi ja kohteli kuin isä hellä." Telemakhon suojelun Zeus delegoi Athenelle ja lähettää Hermeen viemään Kalypsolle ukaasia, että on säädetty Odysseun saapuvan faiakilaisten luo tukevalla lautalla kenenkään auttelematta, ja lopulta pääsevän kotiinsakin.

 

"Hirveät taivahiset, katehemmat kaikkia muita"

Hermeen saapuessa Kalypson luona vallitsee kangaspuiden helskyessä ja neljän lähteen solistessa avoperheidylli, jos ei oteta huomioon sitä, että onneton Odysseus itkeskelee rannalla. Hermes eli Argontappaja saa ensin ambrosiaa ja punanektarijuomaa, ennekuin kertoo Kalypsolle ikävän uutisen. "Hirveät taivahiset, katehemmat kaikkia muita", puuskahtaa Kalypso ja esittää aikaisempia esimerkkejä vastaavanlaisista tapauksista. Zeun sanaa hän ei kuitenkaan käy uhmaamaan, vaan lupaa jopa antaa matkaan lähtevälle miehelle neuvoja.

 

Hyväksikäytön uhri

Odysseus on ollut seksuaalisen hyväksikäytön uhri: "Yöpyi vain halutonna, kun niin oli pakko, onkaloluolaan hän kera lempivän tuon jumal-immen." Päivät taas kuluivat rannalla itkiessä. Mutta nyt Kalypso ilmoittaa sallivansa miehen poistumisen, ja antaa lautanteko-ohjeet, lupaa eväät, vaatteet ja jopa suotuisan tuulen. Odysseus epäilee juonta ja vaatii Kalypsoa vannomaan, että mitään koiraa ei ole haudattu tarjoukseen. Sen vannoo Kalypso hymysuin kutsuen rakastettuaan aina oveluutta täynnä olevaksi viekkaaksi vekkuliksi. Sitten ryhtyvät ruokiin, ja lopuksi "siirtyivät sisäluolaan, nauttien vierekkäin levon armaudesta ja lemmen".

 

Maanjärisyttäjä suutahtaa

Heti rusosormisen Eon noustua alkaa lautanrakennus. Työkalut tulevat talon puolesta ja ohjeet myös. Kaksikymmentä runkoa riittää materiaaliksi. Neljässä päivässä homma on valmis ja viidentenä purjeet ylös. Alku sujuu hyvin, mutta Maanjärisyttäjän huomatessa purjehtijan hän suutahtaa ja nostaa myrskyn. Odysseus ei ole saanut vielä kärsiä tarpeeksi. Sankariksi Odysseus on varsin pessimistinen. Olisiko oleskelu Kalypson huomassa vienyt mieheltä sisun, vai onko taistelusankaruus eri lajia kuin meren urhona keikkuminen? Mies jopa katuu, ettei kaatunut kuten toverit, jotka saivat sentään kunnon peijaiset ja sankarimaineen.

 

Tytön huivi

Lautan hajottua apuun tulee Kadmoksen tytär Ino eli Leukothea. Hän neuvoo Odysseuta jatkamaan uimalla ja antaa ihmeitä tekevän huivinsa pelastusliiviksi. Tätäkin neuvoa Odysseus epäilee juoneksi. Alkaa kuitenkin hurja uintimatka, joka kestää pari vuorokautta - huivi on ilmeisesti suureksi avuksi. Väinämöinenkin teki pitkän uintimatkan Joukahaisen ammuttua rannalla hevosen hänen altaan. Rantautumisen vaikeudet saavat Odysseun jälleen epätoivoiseksi, mutta Athenen avulla maihinnousu sentään onnistuu joen suun kautta, joen lopetettua hetkeksi virtauksensa. Ohjeen mukaan Odysseus heittää taikahuivin takaisin veden varaan.

 

Paleltumisvaara

Yöllä on vielä edessä paleltumisvaara, mutta siitä sankarimme selviytyy asettumalla kahden toisiinsa kietoutuneen puun alle ja hautautumalla lehtiin. Saman tyyppistä suojaa käytettiin Akira Kurosawan elokuvassa "Dersu Uzala", jossa pari järven jäälle myrskyyn joutunutta miestä pelastui keräämällä suuren keon ruokoja ja sitomalla ne kiinteäksi kimpuksi. Sen sisälle ryömineitä viima ei päässyt puremaan.

 

Palautetta 

Lähetä palautetta!