Asko Korpela 
02 Törkyä ja tarinaa

6. Naiset 7. Miehen surma 8. Veljessodan muisto 

Jaha, ei tässä Paavo taida ollakaan kertoja vaan ehkä joku seinällä rapisteleva kärpänen. Paavo nimittäin nukkuu, kun miehet kertovat, mitä osaavat seksiasioista. Muistuu mieleen hakematta, kuinka eräs alle viisikymppinen mies onnistui melkein kokonaan pilaamaan yhden Karjalan matkan bussiosuuden näillä samoilla viisauksilla. Hän olisi kyllä tiennyt yhtä ja toista Karjalastakin ja retken muodollisena johtajana olisi hyvin voinut niistä asioista luennoida. Sen sijaan luennoi seksikokemuksiaan tai -fantasioitaan meille bussin peräpään eläkeläisille, jotka nyt niistä asioista kyllä tiesimme vähintään sen minkä hänkin. Tätä samaa yritti Tunisiassa vähän vielä äskeistä nuorempi mies, mutta bussin virolaissyntyinen opas vaiensi räyhääjän ilmoittamalla, että mikäli ruokottomuuksien latelu jatkuu, latelija heitetään ulos bussista. Siitäkös tämä äityi ja uhkaili valituksella matkatoimistolle. Välittömästi me muut matkustajat ilmoitimme asettuvamme matkanjohtajan puolelle, mikäli niin tarvittaisiin. 

No, kirjaahan ei tarvitse lukea kenenkään, joka ei siitä pidä. Helposti voi tehdä saman kuin televisiollekin, lyödä kiinni, kun alkaa tulla liian paksua. Tässä '7 Naiset' luvun tarinan paksuus on jo sitä luokkaa, että ansaitsisi 'kirjan kannet kiinni' -käsittelyn. Mutta enpä ole aikoihin sitä temppua tehnyt, samaa kuin teatterista väliajalla poistuminen, jonka kyllä olen muutaman kerran tehnyt, arvosteluksi nolla. Lisäksi olen päättänyt, että tämä luetaan, olipa mitä hyvänsä. Ja vielä lukupiiri. Ei, kyllä tätä jatketaan sivu sivulta. Ja sitä paitsi tässä on myös aivan erinomaisia kohtia, hyvää kerrontaa. 

Kun tällaista lukee, mieleen nousee väkisin kysymys: Miksi? Miksi kirjoittaja sen kirjoittaa? Jotkut tavoittelevat 'totuutta', toiset 'kirjoittavat itselleen'. Lukija tietysti odottaa, että kaikki kirjat kirjoitetaan lukijalle. Television ylivoimaisesti parhaasta ohjelmasta Tuula-Liina Variksen 'Kirja A & Ö' on jäänyt sellainen mielikuva, että oikeastaan vain harvat kirjailijat ajattelevat kirjoittaessaan lukijoita eli tekevät työtään asiakkailleen lukijoille. Enimmäkseen vain 'toteuttavat itseään' ja sitten se vain sattuu miellyttämään myös lukijaa. Niin täytyy tässäkin tapauksessa olla asia. Tällaisella tekstillä täytyy joka tapauksessa olla hyvin rajoitettu lukijapiiri hyvin kummallisia ihmisiä. Sen sijaan voi hyvin kuvitella, että tällaisen kirjoittaja haluaa kirjoittaa töryn ulos itsestään. Mutta miksi sitten tehdä siitä kirja ja tarjota sitä muiden luettavaksi? Ehkä tekijä sillä tavoin etsii ymmärtämystä kanssaihmisiltä. 

Täysin tarpeettoman 'perkelepaskavittu' töryn lisäksi lukujaksoon sisältyy taaskin hyvin tarkkanäköistä tarinan kerrontaa, aika suurri osa siitä on tämän vieroksumani töryn seassa, osa esitetään ilman törkysuurustusta. Taaskin on myös absurdia piru-tarinaa, josta ei löydy sen enempää päätä kuin häntääkään. Ehkä onkin niin, että kirjailija tällä tavoin kaikkea kokeilemalla ikään kuin etsii omaa tyyliään ja parasta lajiaan. Minun mielestäni sitä ovat Paavon siis Mikan itsensä mietteet pienenä poikana. Miksiköhän on laittanut tähän Paavon, kun selvästi kuka hyvänsä tajuaa, että Paavo on tekijä itse? Paavon jutuissakin hiukan häiritsee 'liika viisaus' ja korkeakulttuurinen sanankäyttö eli huomattavasti iäkkäämmän Paavon väliintulo. Jos kirjailijan ura tästä vielä jatkuu, olisikin varmaan parasta hylätä pikku Paavo ja kirjoittaa omana itsenään. Ennen kaikkea kuitenkin törky pois ja 'lisää Rikhardia'! Merkillistä onkin, kuinka hyvin nuori? kirjailija on kyennyt asettumaan vanhuksen hahmoon ja kommentoimaan maailman menoa paljon elämänkokemuksen omaavan henkilön kannalta yhtä hyvin kuin pienen pojan tai monen muunkin aika selvästi piirtyvän henkilöhahmon kannalta. Siinä on tekijän vahvuus, jota sopii viljellä ja kehittää.

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko KorpelaAsko Korpela 20050815 (20050815) o SP-osoite o AJK kotisivu o Mujunen