AAMUHARTAUS 20.12.2007
FileNimi

Seppo Simola viestintäjohtaja Helsinki

En usko kristilliseen oppiin. Uskon Jumalaan. Oppi ei ole uskoni kohde. Jumala on. Monille jotkut kristillisen opin kohdat ovat vaikeita käsittää ja vaikeita hyväksyä. Esimerkiksi se, että Jeesus on syntynyt neitsyestä, on monille vaikea nieltäväksi. Toinen kysyy, miten Jumala muka voi olla kaikkivaltias, kun maailmassa on niin paljon pahaa. Joku ihmettelee sitäkin, miksi Jumala tarvitsee ristillä kuolleen poikansa veriuhriksi voidakseen armahtaa ihmisiä. Sanovatpa jotkut, että he eivät mielellään lausu uskontunnustusta, kun eivät voi kaikkea siinä olevaa allekirjoittaa.

No voiko ihminen sitten olla kristitty ja uskoa Jumalaan kristillisesti, jos on vaikeuksia käsittää tai hyväksyä kaikkia kristillisen opin kohtia.

Minulle ei tuota vaikeuksia lukea yhteistä uskontunnustusta, vaikka en oikein kaikkea siinä olevan merkitystä oikein tajuakaan. En näe uskoa ensisijaisesti ollenkaan joidenkin opinkohtien hyväksymisenä. Usko on yhteyttä Jumalaan, vuoropuhelua Jumalan kanssa. Vuoropuhelu Jumalan kanssa voi joskus olla syviä huokauksia, mutta kyllä se on usein myös sanoja. Näen uskontunnustuksen ja opin yleensäkin yritykseksi sanoittaa sellaista, mikä oikeastaan on sanojen yläpuolella. Jumala on jotain käsittämätöntä. Kun ihminen ilmaisee jotakin Jumalasta, se on aina vain jonkinlainen kuva tai likiarvo siitä Jumalasta, joka todellisuudessa on. ”Nyt me näemme vain kuin kuvastimesta, arvoituksen tavoin, mutta silloin kasvoista kasvoihin” totesi Paavali. Se on kuin maalaus, joka kuvaa uskon kohdetta, Jumalaa. Meillä voi olla talo ja maalaus tai sanallinen kuvaus talosta. Jos on nähnyt maalauksen talosta, ymmärtää ehkä jotain siitä, millainen talo on, vaikkei ole koskaan itse taloa nähnytkään. Jos on kuullut sanallisen kuvauksen siitä, mitä talo on, voi ymmärtää siitä jotakin. Uskontunnustus on kristillisen kirkon yhteisesti sopima sanoitus sille, mitä ei ihan tarkkaan pystytä sanoittamaan.

Vaikka kristillinen oppi ei olekaan uskoni kohde, vaan Jumala on, en pidä silti uskontunnustusta turhana. Pikemminkin se on minulle yksi jumalanpalveluksen kohokohdista. Sillä se on kristillisen seurakunnan yhteinen vastaus Jumalan puhutteluun. Kaikkea uskontunnustuksessa olevaa minun ei tarvitse ymmärtää tai hyväksyä samalla tavalla, kuin naapuri, toinen kristitty. Mutta yhdessä, samoilla sanoilla me Jumalan kasvojen edessä vastaamme Jumalan puhutteluun. Yhteinen uskontunnustus tekee uskon yhteiseksi rinnalla elävien kristittyjen kanssa. Se sitoo meidät myös sukupolvien ketjuun. Samoilla sanoilla kristityt kautta maailman ja vuosisatojen ajan ovat tunnustaneet uskonsa. Samoilla sanoilla kristityt ovat kautta maailman ja halki vuosisatojen liittyneet yhteiseen uskoon ja vastanneet yhdessä Jumalan puhutteluun.

Uskontunnus tai kristillinen oppi ylimalkaan eivät ole uskon kohteita. Ne ovat uskon apuvälineitä, jotka auttavat meitä uskon tiellä, yhteyteen Jumalan kanssa. Uskon veli on toivo, sillä siellä, missä ollaan yhteydessä Jumalaan ja voidaan häneen luottaa, voidaan olla varmoja siitä, ettei jäädä yksin, tapahtuipa mitä tahansa. Usko ja toivo yhdessä synnyttävät rakkautta, sillä siellä, missä voidaan olla varmoja siitä, ettei jäädä yksin, ei haluta jättää muitakaan yksin. Niin pysyvät nyt nämä kolme: usko, toivo, rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus.

 

Tunnustakaamme yhdessä yhteinen kristillinen uskomme.

Minä uskon Jumalaan, Isään kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan Luojaan. Ja Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainoaan poikaan, meidän Herraamme, joka sikisi pyhästä hengestä, syntyi neitsyt Mariasta, kärsi Pontius Pilatuksen aikana, ristiinnaulittiin, kuoli ja haudattiin, astui alas tuonelaan, nousi kolmantena päivän kuolleista, astui ylös taivaisiin, istuu Jumalan, Isän kaikkivaltiaan oikealla puolella ja on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita. Ja Pyhään Henkeen, pyhän yhteisen seurakunnan, pyhäin yhteyden,syntien anteeksiantamisen, ruumiin ylösnousemisen ja iankaikkisen elämän.

 

Virsi 135

Asko Korpela 20071220 (20071220) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster