Negatiivinen tulovero ja kansalaispalkka

www.helsinginsanomat.fi tulosta | sulje ikkuna KOTIMAA TAUSTA -------------------------------------------------------------------------------- Negatiivinen tulovero ja kansalaispalkka (1.5.2001)

Kansalaispalkka, negatiivinen tulovero tai perustulo. Ajatusmallilla on monta nimeä, mutta ne kaikki tarkoittavat suunnilleen samaa. Kansalaispalkan ajatuksena on yhdistää yhteiskunnan tarjoama perusturva yhdeksi järjestelmäksi. Kansalaispalkan pohjana olisi tietty taattu ansiotaso, jonka saisi yleensä ilman erityisiä ehtoja. Tämä tulotaso olisi todennäköisesti suurin piirtein sama kuin nykyiset perusturvan elementit. Töihin menemällä saisi lisätuloja. Kansalaispalkkamallissa näitä tuloja verotettaisiin heti ja aika ankarasti. Negatiivisen tuloveron mallissa verotus olisi aluksi keveämpää, mutta kansalaispalkka alkaisi pienentyä heti, kun alkaisi tienata palkkaa.

Molempien mallien perusajatuksia on, että työtä tekemällä voi parantaa käteen jäävien tulojen määrää. Toisaalta työtä voisi ottaa vastaan nykyistä alhaisemmalla palkalla. Tämän pitäisi lisätä erityisesti matalapalkka-alojen työpaikkoja. Ajatusten isä on konservatiivisen talouspolitiikan pääideologina pidetty Milton Friedman, joka kehitti negatiivisen tuloveron mallin 1960-luvulla. Tukea järjestelmä on saanut kommunisteilta, vihreiltä sekä konservatiivipuolueilta. Sosiaalidemokraatit ovat yleensä olleet sitä vastaan. Suomessa järjestelmän näkyvin puolestapuhuja on ollut nykyinen peruspalveluministeri Osmo Soininvaara (vihr).

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle tähän

Kirjoita palauteteksti tähän


Kirjoita nimesi tähän

..ja sähköpostiosoitteesi tähän

Tämän palauteviestin saa Asko KorpelaAsko Korpela 20010501 (20010501) o o AJK kotisivu