Oikeinko?

Subject: oikeinko?
Date: Tue, 02 Sep 1997 11:27:27 +0300
From: "Mr.Heikki M. Uusilehto" <heikki.uusilehto@pp.inet.fi>
sko.Korpela@kolumbus.fi

Kiitokset kirjoituksestanne "Kansalaispalkka käyttöön" HeSa 1997-08-31. On aina ilahduttavaa nähdä kun tuota kaikkein tärkeintä, mutta hyvin säästeliäästi käytettyä vapautta, ajattelun vapautta, käytetään. Olisi tosiaankin jo aika ryhtyä sanoista tekoihin, mutta miten se saataisiin alkuun? Mitä voimme tehdä? Minäkin kirjoitin kommentin Aarne Saarisen edelliseen, samaa asiaa käsitelleeseen kirjoitukseen. Sitä ei valitettavasti julkaistu. Kopioin sen tuonne alle, jos sattuisi kiinnostamaan.

Ajattelusta vielä pieni sattuva ajatelma. Se on Jermu Laineen kirjoituksesta Kanavassa runsas vuosi sitten. Näin Jermu Laine: "Ihmiskunnan suuri enemmistö ei ajattele. Useimmilla on ajatustottumuksia ja uskomuksia lapsuudesta, kodista, tovereilta, opettajilta, työtovereilta. He elävät näiden mielteidensä kanssa ja kutsuvat joskus pinttymiään omiksi ajatuksikseen."

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Järjen käyttö lienee vielä sallittua?

Aivan laittamattomasti kirjoitti Aarne Saarinen tällä palstalla 29.07. otsikkonaan "Järjetöntä yhteiskuntaelämää". Yllättävää että jo ikämiehiin kuuluvana hän pystyy ajattelussaan joustavuuteen, mihin harvat nuoremmatkaan - asioiden nykytilasta päätellen - eivät pysty. Kirjoitus on joka kohdaltaan loppuun saakka ajateltu. Pari selventävää lisäystä saattaisi olla silti paikallaan. Yksi olisi seuraava kysymys niille, jotka asiasta keskusteltaessa hokevat; "ei työ jakamalla lisäänny, tai kyllä tekemätöntä työtä löytyy vaikka millä mitalla". Molemmat väitteet luonnollisesti pitävät paikkansa, mutta eivät selitä sitä, mistä on saanut lähes "Jumalan lain" pätevyyden juuri tämä nykyinen vuosityöaika? Oletteko koskaan tullut miettineeksi, kuinka paljon meillä olisi työttömiä keskuudessamme, jos töitä tehtäisiin edelleen esimerkiksi vuosisadan vaihteen malliin? Ts. kuusi, seitsemän päivää viikossa, kymmenen, kaksitoista tuntia päivässä. Eikö sitten noiden aikojen ole suoritettu melkoista työnjakoa? Ja jos nyt kuitenkin tuota kannattavaa tekemistä löytyisi jostakin joskus myöhemmin, mikä ei nykynäkymin ole kovinkaan todennäköistä, niin ei liene mikään "Ameriikan temppu" muuttaa taas työaikoja pidemmiksi. Vai kuinka? Työaikalaitkin kun ovat ihmisten säätämiä, eivät mistään ylhäältä annettuja! Vielä selvennökseksi Saarisen sanomaan; työni jakaminen täytyy luonnollisesti tapahtua ns. palkkapotin suurentumatta!

Heikki M. Uusilehto LUVIA, Heikki.Uusilehto@pp.inet.fi

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Kaikkea hyvää! Heikki M. Uusilehto

--------------------------------------
Mr. Heikki M. Uusilehto
Heikki.Uusilehto@pp.inet.fi
tel. +358 2 5581 046, +358 50 569 3809
Rappi, 29100 Luvia, F I N L A N D
--------------------------------------


ko Korpela 980112 (980112) o Asko.Korpela@kolumbus.fi (palaute ja aloitteet)

Mielipidesivulle o AJK kotisivulle