Työttömien patistelu täysin moraalitonta

Helsingin Sanomat, Mielipide 19970824

Helsingin Sanomien pääkirjoitus 20. 8. oli mielenkiintoista luettavaa. Sen ansio on siinä, että siinä tuotiin esille nykyisen yhteiskunnallisen tilanteen mielettömyys: tuotanto kasvaa vuosi vuodelta, mutta työttömyys pysyy yli 400 000:n, ja valtion työttömyydestä johtuvat kustannukset vuodessa ovat nousseet 44 000 miljoonaan.

Kirjoituksen heikkous oli siinä, ettei siinä edes yritetty tehdä analyysia siitä mistä tämä mieletön tilanne johtuu. Siinä asetettiin sille kannalle, että työttömiä olisi "patisteltava töihin" työttömyyskorvausten vastineeksi. Siinä todettiin, että työvelvollisuuden kiristäminen on moraalinen kysymys.

Tämä on todella moraalinen kysymys, mutta se edellyttää, että ryhdytään patistelemaan työssäolevia lähtemään kotiin vähintään kaksi tuntia aikaisemmin kuin nyt, jotta työttömätkin saisivat tilaisuuden osallistua työhön, osallistua yhteisen kakun leipomiseen, jonka nyt tekee entistä paljon pienempi joukko, ja nimenomaan jatkuvasti kehittyvän tekniikan ansiosta.

Ei osoita kovin korkeaa moraalia se kun menee junassa vessaan ja ryhtyy siellä esimerkiksi meikkaamaan itseään, vaikka oven toisella puolella olevalta menee kakat housuihin. Nyt työssä olevat käyttäytyvät samalla tavalla, pitävät työpaikat miehitettyinä liian kauan, ja pitävät vain huolen oman tarpeensa ja hyvinvointinsa tyydyttämisestä.

Ei joukkotyöttömyys johdu mistään muusta kuin työssä olevista! Ei missään tapauksessa työttömistä. Heihin kohdistuva patistelu on todella moraalitonta.

AARNE SAARINEN Helsinki


ko Korpela 980112 (980112) o Asko.Korpela@kolumbus.fi (palaute ja aloitteet)

Mielipidesivulle o AJK kotisivulle