Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Miksi joukkotapahtumia järjestetään koronatilanteesta piittaamatta?

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 31.7.2021

Eri puolilla maata järjestetään joukkotapahtumia, vaikka koronatilanne on erittäin huolestuttava, Se on ollut näin huono viimeksi maaliskuussa. Tilaisuuksien järjestäjät kertovat, että kaikkia viranomaisten suosittelemia turvatoimenpiteitä noudatetaan.

Toisaalta korostetaan yleisön vastuuta, vaikka tästä on vähemmän rohkaisevia kokemuksia. Vastuunsa tunteva ei tällaisiin tilaisuuksiin nyt edes menisi.

On ymmärrettävää, että järjestäjät eivät peruuta tilaisuuksia, kun halukasta yleisöä riittää. Jo se muuten osoittaa, että yleisö ei yleisesti ottaen ymmärrä terveysriskiä tai välitä sitä.

Johtopäätös onkin, että viranomaisten, lähinnä aluehallintovirastojen, pitäisi kantaa vastuunsa. Jos säädöspohjassa on puutteita, hallituksen pitäisi säätää riittävän tiukoista rajoituksista. Niin, että suuria yleisökeskittymiä ei pääsisi syntymään. Nyt esimerkiksi Oulussa järjestettävään tilaisuuteen odotetaan jopa 40 000 kävijää.

Alan yrittäjien elinkeinonharjoittaminen tietenkin kärsii tilaisuuksien peruuttamisista ja kävijämäärien rajoituksista, mutta syynä on huono tuuri – se, että koronaepidemia kohtelee suurten joukkojen kokoontumiseen perustuvia toimialoja huonosti.

Mistään reiluudesta tai toimialojen kohtelun tasapuolisuudesta on turha puhua: virus ei tunne tällaisia käsitteitä. Rajoitukset on asetettava kävijämäärien ja tilaisuuden luonteesta johtuvan todennäköisen tartuttavuuden perusteella.

Ks. http://www.askokorpela.fi/keskustelu/Pihlanto/20210616-MiksiKoronarajoituksetKohdistetaanEriToimialoihinEriTavoin-TS.htm

Eräs ratkaisu olisi koronapassi eli rokotuspassi. Ulkomaisten esimerkkien mukaisesti sellaisen saisi henkilö, joka on sairastanut koronan, saanut kaksi rokotusta tai esittää tuoreen negatiivisen testituloksen.

On väitetty, että koronapassi olisi eriarvoistava, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Jos kaikki eivät voikaan ottaa rokotuksia, kuka tahansa voi käydä koronatestissä. Se, joka on saanut koronatartunnan, ei tietenkään ole terveen väärtti. Koronapassin omaava voisi sitten käydä viruksen riehuessakin joukkotilaisuuksissa, mutta muut eivät.

Sekä joukkotilaisuuksien kieltämisen että koronapassia koskevan lain säätämisessä ollaan jo pahasti myöhässä. Hallitus vain lomailee ja välttelee vastuutaan – ilmeisesti ajatellen, että äänestäjien pelko on viisauden alku. Nyt hallituksen olisi syytä ryhdistäytyä, sillä epidemian pahenemisen merkit ovat ilmassa.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20210731 (20210731)