Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Trump profiloituu teloittajaksi kautensa loppumetreillä

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 30.11.2020

Yhdysvaltain tammikuussa väistyvä presidentti Donald Trump poikkeaa edeltäjiensä tavoista myös kuolemantuomioiden täytäntöönpanon suhteen. Teloituksia on tarkoitus jatkaa aivan uuden presidentin virkakauden kynnyksellä. Tätä pidetään poikkeuksellisena. Kukaan presidenteistä ei ole aiemmin päättänyt teloituksista ”rampa ankka”-kaudellaan (Yle.fi 27.11.).

Kyse on Yhdysvaltain liittovaltion tasolla päätettävistä kuolemantuomioiden täytäntöönpanoista. Osavaltioissa annettavat kuolemantuomiot ovat asia erikseen. Enemmistö osavaltioista on luopunut kuolemantuomioista.

Presidentti Trump palasi kesällä kuolemantuomioiden toimeenpanoon 17 vuoden tauon jälkeen. Toteutuessaan kolkko suunnitelma nostaisi täytäntöön pantujen kuolemantuomioiden määrän heinäkuun jälkeen kolmeentoista.

Liittovaltion teloitusten määrässä mitaten Trumpin presidenttikauden viimeisestä puolen vuoden ajanjaksosta uhkaa tulla kuolettavin lähes sataan vuoteen, kirjoittaa The New York Times. Yhdysvaltain tuleva presidentti Joe Biden on ilmoittanut olevansa liittovaltion kuolemantuomioita vastaan (Yle.fi 27.11.).

Teloitusten suosiminen tuo Trumpin luonnekuvaan uuden tunteettoman piirteen. Tai jos siihen liittyy tunteita, ne asettuvat rikoksen uhrien ja näiden omaisten puolelle: hän tukee omaisia näiden halutessa saada kostoa ja hyvitystä kokemansa menetyksen johdosta.

Hyvin todennäköistä kuitenkin on, että Trump on teloitusten jatkamispäätöstä tehdessään ajatellut ensisijaisesti kannatuslukemiaan: hän lienee päätynyt siihen tulokseen, että enemmistö häntä äänestäneistä on kuolemantuomion kannattajia. Yleisesti ottaen republikaanien enemmistö on kuolemanrangaistuksen kannalla ja demokraattien sitä vastaan.

Trumpin kanta ihmiselämään liittyvään toiseen kysymykseen, aborttiin, on ollut vaihteleva, mutta hän lienee tällä hetkellä abortin vastustaja – muun muassa hän osallistui jokin aika sitten abortin vastaiseen mielenosoitusmarssiin.

Motiivina ei liene niinkään elämän suojeleminen – se ei voi olla hänen vakaumuksensa, koska hän hyväksyy kuolemanrangaistuksen. Tässäkin on mitä ilmeisemmin kysymys hänen kannatuksestaan. Republikaanien keskuudessa abortin vastaisuus on yleisempää kuin demokraattien. Trumpin johtotähtenä eivät ole tunnetusti yleensä ylevät periaatteet, vaan oma etu.

Trump ei tunnu välittävän jälkimaineestaan, vaan tilannekohtainen oma etu ajaa tällaisten pitemmän aikavälin harkintojen ohi. Tuntuu varsin kolkolta ja piittaamattomalta, että väistyvä presidentti jättää kautensa viimeisinä kuukausina itsestään historiaan kuvan tunteettomana pyövelinä.

Talousrikoksista tuomitut puoluetoverit saavat kyllä armahduksen. Enää ei puutu kuin armahduksen hankkiminen itselleen eroamalla muutamaa päivää ennen vallanvaihtoa, jolloin varapresidentti voisi hoitaa asian.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20201130 (20201130)