Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Tartunnan saaneita lennätetään Skopjesta Suomeen

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 16.10.2020

Lennot Pohjois-Makedonian Skopjesta Turkuun on aloitettu jälleen koronatauon jälkeen. Lennot ovat herättäneet kansalaisissa huolta koronatartunnan saaneiden matkustajien vuoksi. Viime viikon perjantain lennolla oli 49 matkustajaa joista 43 testattiin. Näistä seitsemällä todettiin tartunta. Pohjois-Makedonia kuuluu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen liikennevalomallissa punaiseen luokkaan (Iltalehti 13.10.).

Miksi tällaista lentelyä saadaan harjoittaa kansanterveyttä vaarantavalla tavalla? Kaiken huippuna lennolla saapuneista kuutta ei testattu. Tämä on vastuutonta menettelyä.

Selitykseksi lentoreitin avaamiselle tarjotaan sitä, että lento Turkuun on parempi kuin esimerkiksi se, että matkustaja lentää Tukholmaan ja jatkaa sieltä laivalla Turkuun. Tuon matkan aikana viruksen kantaja voisi altistaa suuren määrän ihmisiä virukselle.

Turulla on Iltalehden uutisen mukaan valmiudet ottaa lennolta tulevat vastaan. Osan livahtaminen testauksesta ei todista erityisemmästä valmiudesta: viranomaiset seuraavat tulijoita katseella.

Kysymys on arvattavasti suurelta osin Turun telakan makedonialaisista työntekijöistä. Telakalle halutaan varmistaa työvoiman saatavuus, ja työntekijöille tarjotaan mahdollisuus kotilomaan aiheuttamastaan koronriskistä huolimatta. Tartunnan saaneet ohjataan Turussa vapaaehtoiseen karanteeniin. Sopii arvata jääkö Turkuun tienaamaan tuleva duunari makailemaan kämpille pariksi viikoksi, jos tauti ei pahemmin rasita.

Koronaepidemian aikana maamme viranomaiset ovat tyrineet aika-ajoin turvatoimissa. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokenttä vuosi kuin seula ulkomailta tulevia mahdollisia koronapotilaita, jotka hajaantuivat vapaasti maahaan julkisilla kulkuneuvoilla. Sama moka toistuu nyt Turussa.

Toinen esimerkki: rehtoreilta on Helsingissä poistettu oikeus ilmoittaa tartunnan saaneesta oppilaasta muille oppilaille ja lähettää tämä kotiin (HS 16.10.). Hölmölässä ollaan.

Viranomaiset voisivat ryhtyä tiukemmin kansalaisten suojeluun sen sijaan, että keskittyisivät liike-elämän ja tartunnan saaneiden etujen ja yksityisyyden varjeluun. Epidemia on kiihtymässä, joten tällaiseen leväperäisyyteen ei olisi varaa.

Vetoaminen vapauteen ja perustuslakiin on suorastaan falskia – vapauksien ylikorostamisen sijasta pitäisi kiinnittää huomiota vastuuseen. Perustuslaki ei voi sallia kansalaisten asettamista tartuntavaaraan. Hallitus ryhtyköön pikaisesti lainsäädäntötyöhön, elleivät nykyiset pykälät ja tulkinnat anna tämän parempaa tukea järjenkäytölle.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20201016 (20201016)