Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Ei verotusoikeutta EU:lle

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 30.5.2020

EU:lle ehdotetaan verotusoikeutta. Tässä vaiheessa on puhuttu digiverosta ja ympäristöverosta.

Verotusoikeus olisi yksi uusi askel jäsenvaltion itsenäisyyden menetyksen tiellä.

Nuijasodassa talonpojat nousivat kapinoimaan verovouteja vastaan. Suomessa vallanpitäjät ovat verottaneet kansaa säälimättä niin Ruotsin- kuin Venäjänvallankin aikana. Emme kaipaa uutta verovoutia.

EU:ssa pienellä jäsenvaltiolla on olemattomat mahdollisuudet vaikuttaa sitä koskeviin asioihin – esimerkiksi verotukseen, jos EU:lla olisi verotusoikeus.

Vaikka verotus aloitettaisiin maltillisesti, se aivan varmasti laajenisi kattamaan uusia kohteita, ja verokantaa voitaisiin tarvittaessa nostaa suurten jäsenvaltioiden äänin. Kun rahanlähde on keksitty, sitä epäilemättä käytetään.

Meidän on siis pyrittävä pitämään EU:n valta jäsenvaltioihin nähden minimissään, sillä kun Brysselissä käytetään valtaa, pienen maan näkökulma unohtuu. Se on nähty niin monessa pienemmässäkin asiassa.

Esimerkiksi susien ja valkoposkihanhien yletön suojelu tulevat ensimmäiseksi mieleen. Toiseksi, ihmisten vapaa liikkuvuus EU:n alueella on osoittautunut haitalliseksi taannoisen maahanmuuttokansainvaelluksen aikana. Näitä sääntöjä on EU:ssa noudatettu viimeisen päälle.

Mutta nyt kun isoisten intressi sitä vaatii, sopimuksista voidaankin tinkiä, ja elpymisrahasto on nyt katsottu mahdolliseksi yhteisvastuullisen velanoton muodoksi. Sen myötä hyvin taloutensa hoitaneet jäsenmaat joutuvat korona-avustusten varjolla lopulta vastaamaan taloutensa huonosti hoitaneiden maiden veloista. Tämä tosiasia ei siitä muutu, että lainanoperaatiot on nyt junailtu toisella tavalla kuin Kreikan pönkittämisen aikoina.

Nämä esimerkit eivät kannusta antamaan EU:lle lisää valtuuksia kävellä jäsenmaiden yli. Jäljet pelottavat…

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20200530 (20200530)