Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Sanna Marinin hallituksen haasteet

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 9.12.2019

Sanna Marinin tulevalla hallituksella on riesanaan erityiset haasteensa, sekä ulkoiset että sisäiset. Ulkoisia ovat ne tavanomaiset, keskeisimpänä ehkä valtiontalouteen liittyvät. Talousongelmien ratkaisemista vaikeuttavat tässä hallituksessa ideologiset viritykset.

Onhan kyseessä leimallisesti punavihreä kokoonpano. Näillä ideologioilla mennään valtiontaloudessa helposti yli siitä, missä aita näyttää matalimmalta: kumpaankaan ideologiaan ei kuulu olennaisena osana investointiajattelu – sellaisen rahankäytön hallinta, joka tuottaisi valtion kassaan selviä tuottoja, vaan budjetin menot ovat voittopuolisesti kertamenoja, jotka rahoitetaan melko suruttomasti velalla.

Hallituksen välittömiin haasteisiin kuuluvat myös juuri käynnistyneet ja odotettavissa olevat lakot. Yleensä on ajateltu, että vasemmistohallitus varmistaa työmarkkinarauhan.

Entä sitten hallituksen sisäiset haasteet? Hallitusyhteistyötä, erityisesti SDP:n ja keskustan kesken tulee todennäköisesti pitkään hiertämään edellisen pääministerin Antti Rinteen syrjäyttäminen. Näin siitä huolimatta, että sotakirveet haudattiin hallitusyhteistyön jatkamisesta sovittaessa.

Kauhun tasapaino eli pelko hallitusyhteistyön kariutumisesta ja mahdollisiin uusiin vaaleihin ajautumisesta sai osapuolet sopimaan. Vaalit eivät sopisi tässä vaiheessa kummallekaan puolueelle, ei oikeastaan muille kuin oppositiopuolueille, erityisesti perussuomalaisille.

Sanna Marinin nuorta ikää on pidetty näkyvyystekijänä Suomelle, koska se on herättänyt maailmanlaajuista uutisointia. Mutta missä mielessä asia herättää huomiota? Kyseessä on harvinainen ilmiö ja siksi uutinen, mutta maailmalla suositaan valtionjohdossa yleensä kokemusta.

Nuoruuden idearikkauden, energian ja ennakkoluulottomuuden vastapainona onkin politiikan- ja muun elämänkokemuksen puute. Toivottavasti veronmaksajat eivät joudu tämän hallituksen jäljiltä maksamaan kovin suuria oppirahoja.

Hallituksen ministerikokoonpanoon liittyy muitakin haasteita. Sirpa Paateron yllättävä ilmestyminen ministerilistalle ei kestä kriittistä arviota. Hän joutui väistymään omistajaohjausministerin tehtävästä kiistattomien virheiden ja tunaroinnin johdosta, joihin hän syyllistyi Postin jupakassa. Hän ei ollut pääministeri Rinteen uhri ja sijaiskärsijä, vaan hän sai koko sotkun aikaan. Rinne meni häntä puolustelemaan perusteettomin väittein, ja joutui syrjään.

Toinen vielä pahempi ministerivalinnan haaste on Pekka Haavisto. Hän on saanut vakavaa kritiikkiä ministeriön virkamieheltä ja henkilökuntayhdistyksen edustajalta. Haavisto on näiden mukaan luonut ministeriöön pelon ilmapiirin ja lisäksi syyllistynyt moitittavaan käytökseen virkamiestä kohtaan Al-holin vankileirillä pidettävien suomalaisten Isis-lasten palautushankkeen tapauksessa. Oikeuskansleri tutkii asiaa. Oikeusvaltiossa jo tämä seikka estäisi ministerinimityksen.

Harvinaisen paljon haasteita on siis kasautunut hallituksen taipaleelle jo tässä vaiheessa. Nähtäväksi jää, miten hallituksen toiminta käynnistyy ja sujuu. Kovin pitkää ikää ei sille ilman optimismin silmälaseja arvaa ennustaa.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20191212 (20191212)