Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Trump petti liittolaisensa: kurdi on tehnyt tehtävänsä, kurdi saa mennä

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 10.10.2019

Presidentti Donald Trump ei tarvinnut enää aikaisempia liittolaisiaan kurdeja, koska Isis-terroristit on Syyriassa käytännöllisesti katsoen lyöty. Niinpä hän näytti vihreää valoa Turkin diktaattori Erdoganille, joka ryhtyi heti toteuttamaan suunnitelmaansa ja hyökkäsi Syyriassa lähellä Turkin rajaa olevien kurdien kimppuun.

Hänen tarkoituksenaan on karkottaa nämä kauemmaksi sekä järjestää rajalleen Syyrian puolelle turvavyöhykkeen. Sinne on tarkoitus siirtää jopa 3,6 miljoonaa syyrialaista pakolaista Turkista. EU:n Erdogan yrittää pitää kurissa uhkaamalla sitä pakolaisvyöryllä.

Trumpin eräänä motiivina Yhdysvaltain vetäytymiselle Syyriasta ja kentän jättämiselle Erdoganille lienee se, että hän sai näin ilmoittaa muutaman sadan amerikkalaisen sotilaan kotiuttamisesta. Liittolaisilla ei ole niin väliä. Vanhaa sanontaa mukaillen: Kurdi on tehnyt tehtävänsä, kurdi saa mennä.

Tällainen asenne ja toiminta kuitenkin murentavat Yhdysvaltain luotettavuutta jäljellä olevien liittolaisten silmissä. Puhumattakaan Trumpin henkilökohtaisesta luotettavuudesta ja uskottavuudesta – jos siitä nyt on enää mitään jäljellä kenenkään silmissä, hänen sokeita kannattajiaan lukuun ottamatta.

Tuntuu hämmästyttävältä, että Trump ei ole ilmeisesti vieläkään tajunnut, että hän leipoi itsestään petturin. Petturihan on esimerkiksi lännenelokuvissa alinta kastia, joka joutaa ammutuksi tai hirtetyksi. Tämä filmintekijäin näkemys heijastelee käsittääkseni yleistä amerikkalaista perusarvoa.

Jos Trump olisi ymmärtänyt toimintansa merkityksen tällä tavalla, hän olisi hyvin todennäköisesti kääntänyt takkinsa, kuten hän on tehnyt niin usein ennenkin havaittuaan osuneensa harhaan. Hänen lyhytjänteistä ja tempoilevaa toimintaansa voisikin verrata pimeässä häärivään revolverimieheen, joka räiskii aina sinne, missä rasahtaa tai jokin hämärä hahmo vilahtaa. Mitään pitkäjänteistä ja loogista toimintasuunnitelmaa hänellä ei näytä olevan. Hän noudattaa twiittaajan logiikkaa.

Tosin Trump suoritti pienen korjausliikkeen uhkaamalla tuhota Turkin talouden, jos Erdogan menee liian pitkälle. Trump myös varoitti Turkkia ja piti hyökkäystä huonona ideana, vaikka yleisesti tulkittiin, että Erdoganilla oli hyökkäykselleen Trumpin suostumus, mitä osoitti myös Yhdysvaltain joukkojen vetäminen pois alueelta.

Oli miten oli, mihinkään ei päästä siitä, että Trump on tehnyt maailman ja tietenkin kurdien silmissä itsestään ja Yhdysvalloista petturin, joka surutta myy entisen kumppaninsa, kun tästä ei ole enää hyötyä ja muut edut painavat enemmän diilintekijän vaa’assa.

Trumpilla oli vielä varaa heittää toimenpiteelleen älytön selitys, joka ei vaikuttanut edes huonolta vitsiltä, vaan hän esitti sen ilmeisesti aivan vakavissaan: ”Kurdit eivät auttaneet meitä toisessa maailmansodassa, he eivät auttanet meitä Normandiassa”. Kiitollisuudenvelkaa ei siis ole. Tämä absurdi kommentti kruunaa presidentin järjenjuoksun ja perustelujen tason.

Trumpin kompurointi ei ole valitettavasti vain amerikkalaisten häpeä ja kurdien sekä syyrialaisten ongelma, vaan se koskee myös meitä kaikkia Euroopassa. Isisin on arvioitu voimistuvan nyt kun amerikkalaiset ovat vetäytyneet Syyriasta ja jättäneet kurdit oman onnensa nojaan, mikä epäilemättä tulee näkymään terroritekojen yleistymisenä Euroopassa.

Lisäksi maanosaamme varjostaa edellä mainittu Erdoganin uhkaama pakolaisvyöry, jos EU on liian kriittinen hänen tekemäänsä hyökkäystä kohtaan. EU on jo esittänyt vastalauseensa operaation johdosta.

Yksi presidentti, tai oikeastaan kaksi, ovat saaneet maanosamme entistä sekavampaan tilaan.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20191011 (20191011)