Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Trump hallitsee mediakenttää

Uusi Suomi Pekka Pihlanto 29.9.2019

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pyysi heinäkuussa puhelimitse Ukrainan presidenttiä tutkimaan Joe Bideniä ja erityisesti tämän pojan toimia ukrainalaisyhtiön hallituksen jäsenenä.

Demokraatit ovat nyt käynnistäneet virkasyytetutkinnan puhelinkeskustelusta epäillen, että Trump olisi käyttänyt vaikutusvaltaansa ulkovaltaa kohtaan saavuttaakseen etua kotimaan politiikassa eli tahratakseen ensi vuoden presidentinvaalin todennäköisen kilpailijansa maineen.

Asiaan liittyy 250 miljoonan dollarin apupaketti, jonka USA:n kongressi on myöntänyt Ukrainalle. Trumpin hallinto on lykännyt rahojen luovuttamista Ukrainalle ja Trump on antanut määräyksen lykätä sitä edelleen. Vaikka apupakettia ei olisi puhelinkeskustelussa mainittukaan, se on hyvin todennäköisesti vaikuttanut porkkanana Ukrainan presidentin harkitessa Trumpin pyytämän tutkinnan aloittamista.

Trump on käynnistänyt demokraattien hankkeen johdosta raivokkaan vastaiskun. Hän julistaa julkaisemallaan videolla kannattajilleen, että demokraatit haluavat viedä näiden aseet, terveydenhoidon, äänioikeuden ja vapauden. ”He haluavat viedä kaiken, mutta me emme salli sen tapahtuvan”, jyrisee Trump (Iltalehti 29.9.19).

Tämä on epäilemättä vaikuttavaa tekstiä varsinkin Trumpin puheita aikaisemminkin uskoneille kannattajille ja todennäköisesti myös monille hänen potentiaalisille äänestäjilleen. Vaikka väitteet vaikuttavat melkoisesti liioitelluilta, elleivät suorastaan valheilta – kuten Trumpin viestit useimmiten – hyökkäys on demokraateille ongelma.

Syynä tähän on se, että demokraateilla ei ole vielä virallista presidenttiehdokasta tai muutakaan edustajaa, joka pystyisi röyhkeydessä ja mediavaikuttavuudessa läheskään samaan kuin Trump. Nykyisin kun roskan puhuminen on tie menestykseen ainakin Yhdysvaltain politiikassa.

Edustajahuoneen puhemies Nancy Pelosi on tosin noussut julkisuuteen Trumpin virkarikostutkintaa koskevan uutisoinnin yhteydessä, mutta hän on sanankäyttäjänä kalpea varjo räväkästä ja häikäilemättömästä presidentistä.

Niinpä Trump hallitsee mediakenttää tunnetulla tyylillään suvereenisti. Tämä voi vaikuttaa positiivisesti, jopa ratkaisevasti, hänen mahdollisuuksiinsa voittaa ensi vuoden presidentinvaalit.

Ellei sitten tutkinnassa nouse päivänvaloon todella raskauttavia seikkoja, jotka oikeuttavat virkarikossyytteen nostamisen. Trumpin kansansuosiossa täytyy kuitenkin tapahtua melkoinen notkahdus, ennen kuin republikaanien edustajat alkavat vetää kannatustaan presidentiltään.

Ja ilman riittävää kannattajakatoa virkarikossyytettä ei voida nostaa, puhumattakaan siitä, että presidentin tuoli alkaisi heilua hänen allaan. Oikeus kun on Yhdysvalloissa tässä tapauksessa poliittinen äänestysasia.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20190930 (20190930)