Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Puoluekuri loukkaa kansanedustajan riippumattomuutta

Uusi Suomi 27.9.2018 17:03 Pekka Pihlanto

Puoluekuri eli ryhmäkuri on eduskuntaryhmissä sovellettava menettelytapa, jonka mukaan kansanedustajan on äänestettävä puolueensa eduskuntaryhmän tahdon mukaisesti. Voidaan epäillä, että usein puolueen puheenjohtaja ja muutama muu puolue-eliitin edustaja käytännössä vaikuttavat ratkaisevasti siihen, mikä on ryhmän kanta. Joissakin tapauksissa sallitaan kansanedustajien "omantunnonvapaus" eli lupa äänestää oman harkintansa mukaan.

Näin puoluekuri rajoittaa kansanedustajan vapautta äänestää sen mukaan, minkä katsoo oikeaksi. Perustuslaissa kuitenkin säädetään kansanedustajan riippumattomuudesta: "kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset". Puoluekuriin perustuva pakko äänestää ryhmän kannan mukaisesti näyttäisi olevan tällainen perustuslain vastainen "muu määräys".

Mihin kansanedustajin valinnanvapauden kannalta arveluttava puoluekuri perustuu? On esitetty, että kansanedustaja hyväksyy puoluekurin vapaaehtoisesti. Hänhän voi jättäytyä halutessaan ryhmän ulkopuolelle ja perustaa vaikka oman ryhmän. Tähän voi todeta, että kyseessä on eräänlainen "vapaaehtoinen pakko".

Jos kansanedustaja poikkeaa tästä "sopimuksesta", ryhmä voi määrätä rangaistuksen. Lisäksi tällainen hankalaksi koettu edustaja saattaa kohdata vaikeuksia ehdokasasettelussa, ja puoluejohdolla lienee muitakin keinoja tehdä kapinallisen elämä vaikeaksi. On muistettava, että kansanedustajan tärkein tavoite on oman eduskuntapaikan uudistaminen seuraavissa vaaleissa. Siten puolueella on tätä kautta tiukka ote kansanedustajiinsa.

Joku voi väittää, että puolueen johdon on ohjattava rivikansanedustajia puolueen tavoitteiden mukaiseen suuntaan, sillä nämä eivät ainakaan kaikki pysty tällaiseen kokonaisvaltaisen harkintaan. Onhan eduskunta läpileikkaus Suomen kansasta…

Yleensä kansanedustajat alistuvat puoluekuriin ainakin näennäisen vaivattomasti, mutta joskus voi tulla ongelmallisia tilanteita. Tällainen tapaus oli taannoinen äänestys ulkoministeri Timo Soinin luottamuksesta, josta Soinin oma puolue teki äänestyksen koko hallituksen luottamuksesta.

Koska äänestyksen taustalla oli Soinin abortinvastaista vakaumustaan puolustava esiintyminen virallisella ulkomaanmatkalla ja samanhenkinen blogikirjoitus, muutama kokoomuslainen kansanedustaja jätti äänestämättä. Tästä ja pääministerin kommenteista syntyi närää päähallituspuolueiden kokoomuksen ja keskustan välille.

Soinin esiintymistä puolustaneet ovat sanoneet, että ulkoministeri vain käytti sanan- ja uskonnonvapauttaan. Kuitenkin oikeuskanslerin mukaan menettely on ollut omiaan lisäämään virheellisen tulkinnan mahdollisuutta ja vaaraa siitä, että virkamatkan kohdemaassa voi syntyä mielikuva, että kysymys on Suomen virallisesta kannasta tai linjasta.

Soini (ja hallitus) saivat kuitenkin äänestyksessä eduskunnan luottamuksen, ja hänen mielipiteen- ja omantunnonvapautensa sivuuttivat kansanedustajien vastaavat vapaudet. Kansanedustajan vapauksilla ei ollut väliä, kun Soinin puolue kiristi tilanteen hallituskysymykseksi, ja puoluekuri jyräsi hallitukselle jatkon.

Tämän hallituksen jatkaminen on tietenkin tärkeää pääministeri Sipilälle ja muille hallituksessa istuville, sillä heille tuskin enää tarjoutuu tällaista kohokohtaa uralla. Mutta oliko tämä myös Suomen kansan etu, sitä voi kysyä.

Jos kansanedustajien harkintakykyyn voi luottaa, pitäisi perustuslain säätämän kansanedustajien riippumattomuuden olla maan kannalta tärkeämpi asia kuin puoluekuri, joka pönkittää demokratialle – ja perustuslaille – vierasta puoluevaltaa.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20180927 (20180927)