Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Kaatuuko hallituksen sote-uudistus kalkkiviivoille?

Uusi Suomi 13.9.2018 20:18 Pekka Pihlanto

Hallitus on ajanut sote-uudistusta maaliin kuin käärmettä pyssyyn, mutta näyttää yrittävän nielaista liian suuren palan. Pääministeri Sipilä on joutunut huomaamaan, että poliitikkoja ei hyppyytetä ruotuun niin kuin henkilökuntaa omassa firmassa.

Iltalehden toimittaja Juha Ristamäki on kirjoittanut analyysin tilanteesta: hallituksen jättihanke on kaatumassa, sen aikataulu pettää ja läpimenon mahdollisuudet ovat pienet (IL 12.9.). Hänen perustelunsa ovat vakuuttavat.

Yhä harvemmaksi on käynyt porukka, joka enää uskoo uudistuksen läpimenoon ainakaan aikataulussa – paitsi keskustan maksetut taputtajat. Samalla hupenevat keskustan toiveet vaalivaltista, "historiallisesta maakuntauudistuksesta" eurovaalien yhteydessä keväällä.

Kuten asiantuntijat ovat toistuvasti tähdentäneet, uudistus on vielä aivan levällään ja muutoksia tehdään koko ajan niin, että sitä valmistelevien sosiaali- ja terveysvaliokunnan sekä perustuslakivaliokunnan jäsenten on vaikea pysyä mukana.

Hallituksen tyylin mukaisesti asiantuntijoita ei haluta kuulla – ellei kyseessä ole hallitukselle myötämielisistä asiantuntijoista. Hallitus ei halua kuulla seitsemää keskeistä asiantuntijaprofessoria – näistä viimeksi viisi oli valinnanvapausmallia vastaan, vain kaksi puolesta. Kelvoton joukko siis.

Viimeisin julkiseksi muodostunut kahakka sote-valiokunnassa oli Ristamäen mukaan elokuun loppupuolella, kun valiokunta päätti hallituspuolueiden äänin, ettei se enää kuule asiantuntijoita soten valinnanvapautta ja maakuntauudistusta koskevissa lakiesityksissä. Opposition kansanedustajat olisivat halunneet vielä kuulla asiantuntijoita, koska hallitus on muuttanut esitystensä pykäliä kuin liukuhihnalta.

Toimittaja luettelee joitakin yksittäisiä hallituksen sote-mallissa edelleen olevia ongelmia. Muun muassa EU:n uutta tietosuoja-asetusta koskeva kansallinen ohjauslaki puuttuu. Lisäksi hallitus ei ole halunnut – uskaltanut – kysyä EU-komission kantaa valinnanvapausmallin mahdollisista kilpailua vääristävistä piirteistä. Tällainen pommi siis jätettäisiin vastuuttomasti hoidettavaksi sitten kun sote on turvallisesti "maalissa". Mitä Tuntemattoman Hietanen sanoikaan kiireen seurauksista…

Pitkään on jo ollut tiedossa hallituksen edelleen vaalima myytti soten aiheuttamista kolmen miljardin euron menojen kasvun leikkauksista. Asiantuntijoiden mukaan nämä uhkaisivat palvelujen järjestämistä. Pikemminkin sotesta aiheutuisi vastaavan suuruinen menojen lisäys, jos potilaatkin aiotaan maakunta- ja muun hallinnon sivussa jotenkin hoitaa niin kuin ennenkin.

Tunnetusti "valinnanvapaus" tarkoitta selkokielellä sitä, että yksityiset sosiaali- ja terveysalan yritykset pääsevät voiton tahkoamiseen aivan toisessa mittakaavassa kuin nykyisin. Arvioidaan, että noin kolmannes perusterveydenhoidosta siirtyy yksityisten terveysyhtiöiden tuottamaksi.

Muitakin ongelmia riittää. Tietojärjestelmien uudistus on vielä alkutekijöissään. Ellei se toimi uudistuksen astuessa voimaan, seurauksena on arvattavasti kaaos. Potilaat tietenkin kärsivät – nämä poliittisten bisnes- ja maakuntatavoitteiden jalkoihin jääneet huutolaiset.

Tällaista siis teettää hallituksen ja pääministeri Sipilän kunnianhimo. Sipilä valitsi hallituksen sote-pyrkimyksille onnettoman vertauskuvan urheilumaailmasta: "sote viedään maaliin". Kun juoksukilpailu on käynnissä, ei ole enää sijaa maalin mielekkyyden pohdinnalle ja lähtöruutuun palaamiselle, vaan silloin painetaan katkeraan loppuun asti niska limassa ja laput silmillä. Hallitus näyttääkin juoksukilvassaan kaatuvan kalkkiviivoille piikkarit jaloissaan.

Syy on tietenkin ensisijaisesti opposition, ettei sotesta tulisi kiviriippaa, joka upottaa keskustan vaalityön. Selittäjiä ei häiritse se tosiasia, että hallituksella itsellään on enemmistö tärkeissä valiokunnissa. Toinen syntipukki ovat luonnollisesti asiantuntijat, kaiken maailman dosentit ja professorit. Niin se hallituksen liturgia menee.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/201809122201186563_pi.shtml

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20180914 (20180914)