Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Trump kiitti Putinia vaaliavusta?

Uusi Suomi 17.7.2018 14:04 Pekka Pihlanto

Amerikkalaisten raivokkaat reaktiot tuomitsevat presidentti Trumpin esiintymisen Helsingin tapaamisessa. "Koskaan aiemmin presidenttimme ei ole tukenut vihollista – Trumpille sataa rajua kritiikkiä Yhdysvalloissa. Useiden johtavien republikaanipoliitikkojen mielestä presidentin veljeily Putinin kanssa meni Helsingissä liian pitkälle", kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen (Yle.fi 17.7.2018).

Puhuttaessa venäläisten mahdollisesta vaikuttamisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin Trump totesi luottavansa enemmän Putiniin kuin omiin turvallisuusviranomaisiinsa, mikä on uskomaton moka maan presidentiltä. Monen arvion mukaan Putin voitti tapaamisen yhteydessä selvästi Trumpin – tämä nielaisi tilaisuuteen hyvin valmistautuneen ja ovelan Putinin tarjoaman koukun.

Näyttää aivan siltä, kuin Trump olisi tapaamisessa tosiasiallisesti kiittänyt Putinia vaaliavusta, vaikka hän vaaleihin vaikuttamisen tietenkin kielsikin. Mutta näkihän sen jokainen, miten Trump myötäili Putinin näkemyksiä. On ymmärrettävää, että amerikkalaiset ovat tyrmistyneitä, jopa osa Trumpin oman puolueen edustajista.

Herääkin kysymys, miten kauan amerikkalaiset sietävät presidenttiään, joka on selvästi osoittanut kyvyttömyytensä hoitaa virkaansa ja amerikkalaisten etuja. Hän haukkui eurooppalaiset liittolaisensa, niin Britannian, Saksan kuin Nato-liittolaisetkin. Syntyi vaikutelma siitä, että Putin ja Venäjä ovat Trumpille parempia ystäviä kuin EU ja Nato-liittolaiset.

Vaikka tämä on eurooppalaiset kannalta huolestuttavaa, yleisesti ottaen tapaaminen ei nyt saatavissa olevan tiedon valossa toteuttanut niitä pelkoja, joita media loi etukäteen. Tiettävästi mitään ei sovittu eurooppalaisten päiden yli. Kuitenkaan eurooppalaiset eivät voi luottaa Trumpiin liittolaisena yhtään enempää kuin aikaisemminkaan. Pikemminkin päinvastoin.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20180717 (20180717)