Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Katainen ja Trump napit vastakkain

Uusi Suomi 12.3.2018 Pekka Pihlanto

Yhdysvaltojen asetettua teräkselle ja alumiinille suojatullit Jyrki Katainen on ärähtänyt – kerrankin. Hänen mukaansa Trumpin esittämät kansalliseen turvallisuuteen liittyvät perustelut eivät ole tulleille todellinen syy, sillä eurooppalainen teräs ei muodosta uhkaa Yhdysvaltojen turvallisuudelle. Kysymys on siten puhtaasti kauppapolitiikasta (Yle.fi 12.3.). Suoraan sanoen Trump on jälleen kerran jaellut vaihtoehtoista totuutta, jota jossakin päin maailmaa vielä myös valheeksi kutsutaan.

Eräät maat ovat saamassa tulleihin poikkeuksen, ja EU yrittääkin ennen muita toimenpiteitä saada itselleen samanlaisen. Jos sitä ei tule, EU on valmis valittamaan Yhdysvaltain toimista kansainväliselle kauppajärjestö WTO:lle.

Kataisen mielestä on päivänselvää, että Yhdysvallat häviää tämän casen, ja joutuu tarvittaessa maksamaan sakkoja EU:lle ja muille kauppakumppaneille. Trumpin tuntien sakot voivat jäädä maksamatta. Ties vaikka hän yrittäisi maksattaa kulunsa eurooppalaisilla – kuten Meksikon muurin meksikolaisilla.

EU:lla on myös takataskussaan vastatoimenpiteitä: se on valmistellut omat vastatullinsa tietyille amerikkalaisille tuotteille, joiden hinnankorotuksista olisi mahdollisimman vähän haittaa eurooppalaisille. Vastatoimiin ryhdytään jos neuvottelut eivät etene.

Jos neuvottelut epäonnistuvat, edessä on kauppasota EU:n ja Yhdysvaltojen välillä. Siitä ei hyödy kumpikaan osapuoli. Suomi ei ole tässä ulkopuolinen, vaan Yhdysvaltain tullit haittaavat maamme alumiinin ja teräksen vientiä – ja viime kädessä seurauksina tästä ovat työttömyyden kasvu ja sen heijastumat valtiontalouteemme.

Kiinan ja Venäjän johtajat varmasti kilistelevät ylimääräisiä votka- ja riisiviinalasillisia, kun lännen yhteisrintama uhkaa näin lupaavasti rakoilla kaupankäynnissäkin. Taannoin Trumpin tylyt lausunnot Nato-maiden kitsaudesta puolustusmenoissaan saivat idässä ja Kaukoidässä aikaan vastaavanlaisia reaktioita.

Trump-härkä törmäilee maailmanpolitiikan posliinikaupassa järkeä vailla. Hän ei ymmärrä edes oman maansa etua, sillä suojatullit aiheuttavat Yhdysvalloissa niiden tuotteiden hinnannousua, joiden valmistuksessa käytetään terästä ja alumiinia. Tämä puolestaan aiheuttaa työttömyyden kasvua – vaikka päinvastoin piti käydä. Lisäksi uhkana ovat vastatullien vaikutukset amerikkalaisten tuotteiden menekkiin Euroopassa.

Ainoa valopilkku tässä jupakassa on se, että Trump on aikaisemminkin kääntänyt takkinsa ennennäkemättömän vikkelästi. Hän ei ole pelännyt kasvojensa menetystä, vaan luottanut suureen suuhunsa ja kannattajiensa hyväuskoisuuteen. Selitys kuin selitys yllättäville pirueteille on tähänkin mennessä näyttänyt menevän läpi, ja miksei siis menisi jatkossakin?

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20180313 (20180313)