Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Nuoret eivät pelkää pakkasta

Uusi Suomi 21.2.2018 Pekka Pihlanto

"Miksi nuoret kulkevat pakkasilla ilman pipoa ja hanskoja?", kysyy Ilta-Sanomat (20.2.) Polvista revityt housut ja paljaat nilkat sekä kesäiset kumitossut ovat edelleen "kuuminta" nuorisomuotia paukkupakkasillakin. Eivät kelpaa nuorille myöskään kaulaliinat. Puserot ja paidankaulukset pidetään rempseästi auki kylmässä viimassakin. Vanhempi väki hämmästelee ja palelee – jo huonomman verenkiertonsakin ansiosta.

Tässä pukeutumisilmiössä ovat vastakkain muoti ja säänmukaisen pukeutumisen idea. Monen mielestä nyt lyövät yhteen myös muoti ja järki tai jopa muoti ja terveys. Lääkärit ovatkin varotelleet paleltumavammoista ja siitä, että iho voi paleltumisen jälkeen muuttua pysyvästi yliherkäksi kylmälle. Myös vilustumistaudit vaanivat kylmettynyttä. Nyt on influenssakausikin pahimmillaan.

Mutta järkipuhe ei auta, sillä olisihan katastrofi näyttäytyä ikätovereille nolosti pukeutuneena. Nuoriso kertoo, että heillä ei ole kylmä, koska he liikkuvat kaupungilla vain lyhyitä matkoja. Kaupungin keskustassa se voi onnistuakin siirtymällä myymälästä ja marketista toiseen. Mutta entä pysäkillä? Mitä isompi kaupunki, sitä nopeammin seuraava bussi tai ratikka tulee pelastamaan pakkasesta. Mutta kaikki eivät asu pysäkin vieressä.

Nykynuoriso on tottunut monessa asiassa aikaisempia aikoja suurempaan vapauteen tässä liberaaliksi käyneessä yhteiskunnassamme. Hyvä näin – niin kauan kuin ei vahingoiteta itseä tai muita. Jokainen tulee sitten pakkasessa omalta kohdaltaan ehkä havainneeksi, onko luonto sittenkin joskus niin suuri auktoriteetti, että sen sääntöjä ei ilman paleltumavammoja rikota. Tämä on vapaa maa, sanotaan. On siis myös vapaus palella.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20180222 (20180222)