Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Valepukkeja on liikkeellä

Uusi Suomi 26.12.2017 19:51 Pekka Pihlanto

Seitsenvuotias sukulaistyttö tunnisti valejoulupukin siitä, että tällä oli kasvoillaan naamari. Nyt kuuluu valepukki esiintyneen USA:ssa aivan korkeimmalla valtiollisella tasolla.

Presidentti Donald Trump väittää kiven kovaan edeltäjänsä Barack Obaman välttäneen hyvän joulun toivottamista ja jopa kieltäneen sen presidenttinä toimiessaan.

Yhdysvalloissa onkin hyvän joulun tervehdyksistä onnistuttu nyt saamaan aikaan poliittinen kiista. Maan konservatiivinen uutismedia on jo pitkään puhunut ”sodasta joulua vastaan”, jonka pohjana on väite demokraatteja edustaneen presidentti Barak Obaman haluttomuudesta toivottaa julkisesti hyvää joulua perinteisellä Merry Christmas -tervehdyksellä (IS 26.12.).

Trump puhui videoyhteyden välityksellä amerikkalaisille sotilaille väittäen perinteisen jouluntoivotuksen olevan taas sallittu. "Me sanomme jälleen hyvää joulua hyvin, hyvin ylpeästi." Trump sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ikävää vain Trumpin kannalta – jos hän nyt sen ymmärtää – että tiedotusvälineet julkaisivat heti videokoosteen, jossa Obaman perhe toivotti Hyvää Joulua useana vuonna. Trumpin kannattajat lienevät kuitenkin niin kovakalloisia, että heille menevät perille vain Trumpin viestit – niille vastakkaiset tiedot edustavat valemediaa.

USA:n presidentti-instituution tila on mennyt todella surkeaksi. Presidentin arvovallasta ei voi enää puhua kuin piloillaan. Valheella on lyhyet jäljet, sanoo sananlasku, mutta pitääkö paikkansa enää  Trumpin Amerikassa? Trumpin vaalilause:

"Tehdään Amerikasta suuri jälleen." saa tällaisten tempausten myötä omituisia sisältöjä.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20171227 (20171227)