Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Eduskunnassa tonttuillaan

Uusi Suomi 20.12.2017 20:14 Pekka Pihlanto

Eduskuntaryhmien pikkujoulut ovat herättäneet mediassa suurta huomiota. On raportoitu muun muassa seksuaalisesta häirinnästä, joka johtaa oikeustoimiin, sekä alkoholimyrkytyksestä juhlinnan tuloksena.

Meno on joinakin aikaisempina vuosinakin ollut eduskunnan entisen pääsihteeri Seppo Tiitisen mukaan niin railakasta, että jytinä on kuulunut yläkerroksista istuntosaliin saakka. Eduskunnan käytävillä on nähty vuosien saatossa sellainenkin kummajainen kuin neliveto-kansanedustaja. Mitään tämänvuotista vastaavaa Tiitinen ei kuitenkaan ole kertomansa mukaan nähnyt.

Tonttuilu sattui nyt erityisen irvokkaaseen saumaan, kun salissa oltiin samaan aikaan käsittelemässä ja hyväksymässä alkoholin saatavuuden helpottamiseen johtavaa lakiesitystä. Eräät kansanedustajat antoivat käytöksellään konkreettisen näytön siitä, että Suomen kansa ei ainakaan kauttaaltaan edusta vielä sellaista hillittyä "keski-eurooppalaista" alkoholinnautiskelijaa jollaisiksi suomalaisia ollaan nyt on lakia puolustaneiden mukaan opettamassa. Humalahakuinen nuppi sekaisin -juomakulttuuri on meillä edelleen yleinen.

Eduskunnan itselleen hyväksymien käyttäytymissääntöjen mukaan kansanedustajilta edellytetään vakaata ja arvokasta käytöstä. Mutta kansa tiesi jo 1600-luvulla, että wiina wiisaan villitse, ja teke hullun wielä hullummaxi.

On puhuttu eduskunnan arvovallasta ja sen kohottamisesta. Tehtävä on tällaisten tapahtumien valossa vaikea. Puhemies Maria Lohela on ilmoittanut tutkivansa mahdollisuutta lopettaa eduskuntaryhmien pikkujoulut eduskuntatalolla. Ehkä jokin vähemmän arvokas ja syrjäisempi paikka kuin eduskunta olisikin paikallaan. Myös jokin muu ajankohta olisi pikkujouluille sopivampi kuin istunnon aika. Nykyinen käytäntö viestittää huonosta työmoraalista.

Mitä tästä eduskunnan arvovaltaa horjuttavasta tonttuilusta opitaan? Tuskin mitään. Kansalaiset joutuvat kuitenkin aprikoimaan, lienevätkö ruokakauppojen asiakkaat – erityisesti nuoret – ensi vuonna kypsempiä vahvan oluen ja limuviinojen nauttijoita kuin tonttuilevat kansanedustajat. Enemmistö kansanedustajista näyttää olevan tämän suhteen optimisteja. Monet asiantuntijat tosin ennustavat alkoholihaittojen uuden lain myötä lisääntyvän. Mutta tämä olikin ilmeisesti niin sanottu poliittinen päätös, jollaisissa asiantuntijoiden käsityksellä ei ole juurikaan merkitystä.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20171221 (20171221)