Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Timo Soini ajoi puolueensa karille

Uusi Suomi 13.6.2017 10:04 Pekka Pihlanto

Vai ajoiko? Viime kädessä sen tekivät Halla-aho mielipiteineen ja hänen äänestäjänsä. Puolue ei mahdu enää hallitukseen ja oppositio odottaa. Tähän johtanut prosessi alkoi kuitenkin jo aikaisemmin. Soini viihtyi liian hyvin ulkoministerinä ja sopeutui päähallituspuolueiden näkemyksiin. Vaatiihan hallituksessa oleminen kompromisseja.

Halla-ahoa äänestäneet puoluekokousedustajat – ja epäilemättä huomattava osa riviäänestäjistäkin – ilmeisesti katsovat kuitenkin Soinin politiikan poikenneen liian kauas puolueen maahanmuuttokriittisestä ja EU-vastaisesta linjasta. Soini maksoi siis ministerin urastaan kovan hinnan. Sanotaanhan, että vallankeikaus puolueessa tärveli Soinin elämäntyön. Soinia onkin tämän johdosta surkuteltu julkisuudessa marttyyriksi.

Mitä tästä eteenpäin? Soini siirtynee eläkkeelle katkeroituneena miehenä (mitä hän ei toki myönnä), tai hän odottaa lohdutukseksi sopivaa valtionvirkaa eli "hillotolppaa". Eri asia on, tuleeko sitä.

Puolueen on ennustettu SMP:n malliin hajoavan, mikä merkitsisi lopun alkua. Halla-ahon valintaan pettyneet varmaankin muistavat historian opetuksen ja yrittävät välttää viimeiseen asti hajaannusta ja uuden puolueen perustamista. Kaksi tynkäpuoluetta on vielä heikompi tekijä politiikassa kuin nykyinen kannatukseltaan kutistunut varjo entisestä. Pettymykseen ei voine kuolla (vaikka Paavo Väyrynen sitä pähkäilikin), mutta se tuottaa huonoja päätöksiä.

On myös veikattu – ja pelätty muiden kuin perussuomalaisten taholta – että oppositioon ohjattu puolue tulee pulskistumaan uuden jytkyn ansiosta. Ennen perussuomalaisten lähdettämistä hallituksesta varoitettiin tekemästä Halla-ahosta marttyyria, sillä se muodostaisi liian hyvän lähtöalustan uudelle jytkylle.

Marttyyrin kruunu saattaa hänelle kuitenkin tulla. Konkreettisesti perussuomalaisten saamat rukkaset johtuivat pääministeri Sipilän mukaan paljolti siitä, että hallitusohjelmaa ei ryhdytä vastoin Halla-ahon ehdotusta tulkitsemaan tiukemmin kuin tähänkään asti. Unohdetun kansan lienee helppo yhtyä Halla-ahon selitykseen, jonka mukaan hän vain halusi, että hallitus noudattaisi omaa ohjelmaansa maahanmuuton kriteerien tiukentamisen osalta. Siinä on aineksia kaltoin kohdellun marttyyrin rooliin.

Tosin eräs syy perussuomalaisten hylkäämiseen oli puheenjohtajan etätyöpaikka Brysselissä. Tämän johdosta Sipilä ja Orpo olisivat joutuneet työskentelemään päivittäin muun muassa löysäpuheisen varapuheenjohtaja Teuvo Hakkaraisen kanssa.

Hallitusohjelmassa mainitaan Halla-ahon mukaan muun muassa perheiden yhdistämisen tiukentaminen, mikä merkitsisi tietyn vetovoimatekijän eliminoimista. Maahanmuuton tiukentamista monien muiden EU-maiden tasolle kannatetaan laajemminkin kuin perussuomalaisissa. Siten jytkyn paikka voi olla olemassa, elleivät perussuomalaiset jatkossa syyllisty johonkin sellaiseen tolkuttomuuteen, jota Sipilä ja Orpo tuntuivat arvopuheistaan päätellen epäilevän.

On varmasti hallitustyöskentelyn kannalta eduksi, että Halla-ahon joukko marssii oppositioon. Eräs seuraus koko tästä Halla-ahon episodista saattaa kuitenkin olla maahanmuuttopolitiikka-nimisen lapsen heittäminen pesuveden mukana pois. Maahanmuuton saaminen hallintaan ja esimerkiksi paperittomien ongelman ratkaiseminen saattavat tulla mahdottomiksi, koska kaikki tähän viittaavat toimenpiteet leimataan helposti halla-aholaisuudeksi. Tähän suuntaan viittaavat Sipilän ja Orpon ylevät puheet arvoista, joita he ovat yksissä tuumin puolustamassa.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20170614 (20170614)