Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
EU:n kehitysyhteistyö ja maahanmuutto

17.5.2017 12:01 Pekka Pihlanto

Kehitysyhteistyöjärjestöjen taholta tuotiin äskettäin Helsingin Sanomien mielipidesivulla esiin väite, että EU:n kehityspolitiikka aiotaan valjastaa vääriin tarkoituksiin. Kysymys on EU:n piirissä tehdystä ehdotuksesta, jonka mukaan kehitysyhteistyön ehdoksi asetettaisiin Eurooppaan suuntatuvan muuttoliikkeen rajoittaminen.

Kehitysyhteistyöjärjestöt näkevät tämän EU:n omien, lyhytaikaisten intressien ajamiseksi. Kehitysyhteistyön tarkoituksen kun pitäisi järjestöjen mukaan aina olla köyhyyden vähentäminen ja kestävän kehityksen edistäminen.

Väite vaikuttaa varsin yksisilmäiseltä. Ensinnäkin kysymys on EU:n varojen suuntaamisesta, joten on kohtuutonta vaatia, ettei lahjoittajan omaa etua saisi tässä lainkaan noteerata. Lahjoittajilla ja avustajilla on aina omia ehtojaan toiminnalleen. Järjestöillä, jotka katsovat, että kehitysrahat on maksettava kyselemättä, on tässä epäilemättä omakin etunsa valvottavanaan: on myös kyse heidän määrärahoistaan.

Kun katsoo avustettujen maiden tilannetta, voi myös kysyä, mitä vuosikymmenten rahankäytöllä on saatu aikaan köyhyyden vähentämisessä ja kestävän kehityksen edistämisessä. Tilanne ei ole esimerkiksi Afrikan maissa silmiinpistävästi kohentunut. On epäiltävissä, että osa rahoista valuu hallitsevan luokan taskuihin ja aseostoihin. Vaikuttaakin siltä, että avustuksille tulisi asettaa muitakin ehtoja ja tehostaa rahankäytön valvontaa.

Jos avustettavia maita ei saada tekemään mitään muuttoliikkeen rajoittamiseksi, se merkitsee aktiivisimman väestön esteetöntä siirtymistä pois maasta, mikä epäilemättä vaikeuttaa köyhyyden vähentämistä, eikä se kestävää kehitystäkään edistä. Ihmissalakuljettajat tässä kyllä rikastuvat ja kyseinen maa köyhtyy vastaavasti.

Köyhyyden vähentäminen ei tässä yhteydessä voi tarkoittaa sitä, että mahdollisimman moni ihminen tuodaan Euroopan hyvinvoinnista nauttimaan, ja passiiviväestö jätetään entistä huonompiin olosuhteisiin kotimaahan. Sen sijaan pitäisi kaikin keinoin edistää avustettavia maita auttamaan itseään nousemaan jaloilleen, ja eräs keino tässä on hyödyntää aktiivisen väestön työpanosta.

Yritys katkaista maahanmuuttotulva ei suinkaan tarkoita EU:n lyhytaikaisten intressien ajamista. Vaikka tulva on tilapäisesti taittunut, se saattaa ryöpsähtää valloilleen milloin tahansa, sillä potentiaalisia tulijoita riittää moninkertaiset määrät EU:n kestokykyyn nähden. Ongelma on mitä vakavin ja pitkäkestoisin.

EU on tähän asti laiminlyönyt maahanmuutto-ongelman tehokkaan ratkaisemisen. Olisikin sulaa hulluutta olla käyttämättä tässä hyväksi myös kehitysyhteistyöpolitiikkaa. Jos maahanmuutto-ongelma pahenee, se vähentää EU:n mahdollisuuksia panostaa kehitysapuun. On siis kaikkien etu ottaa maahanmuutto hallintaan. Ja toimenpiteet on viisasta kohdistaa myös lähtömaihin, joissa asiaan voidaan tehokkaimmin vaikuttaa.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on turkulainen professori emeritus

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20170517 (20170517)