Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Tolkuton juhlarahakuva

Uusi Suomi 30.4.2017 08:10 Pekka Pihlanto

Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi tehty juhlarahasarja on herättänyt melkoista kohua – ja syystäkin. Erityisesti vuonna 1918 tapahtunutta punaisten vankien teloitusta koskevaan valokuvaan perustuva mitali on noussut esiin. Teloituskuva – joka on asiantuntijoiden mukaan vieläpä lavastettu – on juhlasymbolin aiheeksi mauton ja vanhoja haavoja auki repivä.

Joku sanoo, että juhlarahan julkaisemisen peruuttaminen merkitsee historian kieltämistä. Sitä se ei suinkaan ole. Ei ole kuitenkaan mitään mieltä nostaa juhlan symboliksi historiamme synkimpien aikojen kauheimpia kohtauksia. Kansalliselta masokismilta ja juhlavuoden sabotoinnilta tämä lähinnä vaikuttaa. Tällaista pohjanoteerausta tuskin esitettäisiin missään muussa maassa. Sitä paitsi meillä on käsitelty kansalaissodan historiaa tutkimuksissa ja muussa kirjallisuudessa perusteellisesti. Muun muassa tutkimukset punaisesta ja valkoisesta terrorista on julkaistu.

Valkoisten suorittaman teloituksen nostaminen vapaussodan/kansalaissodan ainoaksi tiivistykseksi ja "totuudeksi" on valheellisen yksipuolinen. Tasapuolisuuden vuoksi juhlarahaan olisi kai tämän filosofian mukaan ollut kuvattava myös punaisten murhatekojen uhrien kuvia?

Erään lehden toimittaja jopa katsoo juhlarahan tyrmäämisen loukkaavan taiteilijan sananvapautta ja taiteellista vapautta. Taiteilija on vapaa esittämään mauttomiakin ideoita sopivilla foorumeilla, mutta veronmaksajilla ei ole velvollisuutta kustantaa tällaista Suomen mainetta pilaavaa teosta. Valokuvan kopioiminen ei toisaalta vaikuta kovin merkittävältä taiteelliselta suoritukselta.

Filosofi Pekka Himanen puhuu arvokkuudesta keskeisenä arvona ihmisten välisessä kanssakäymisessä. Vaikka hänen joitakin ajatuksiaan voidaan arvostella yliampuvasta idealistisuudesta, juhlarahan kohdalla tarvittaisiin juuri arvokkuutta – ja makua sekä arvostelukykyä.

Taiteilija voi valita taiteensa teemaksi mitä tahansa. Taiteen nimissä voidaan tunnetusti vaikka tappaa kissa ja esittää tekoa koskeva video taiteena, mutta tällaiset ylilyönnit eivät kuulu valtiolliseen yhteyteen. Ministeri Orpo korjasi viime hetkellä aikaisemman laiminlyöntinsä peruuttamalla onnettoman juhlarahahankkeen.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20170430 (20170430)