Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Onko poliitikon pakko valehdella?

Uusi Suomi 6.4.2017 15:24 Pekka Pihlanto

Poliitikkoja syytetään yleisesti valehtelusta. Valehtelevan poliitikon ääritapaus onkin nyt löydetty USA:sta. Presidentti Trump on todistettavasti valehdellut ahkerasti vaalikampanjansa aikana ja jatkanut sitä vielä virkaan astuttuaankin. Hänellä valehtelu on suorastaan tietoinen strategia.

Kiinni jäämisen jälkeenkin hän jatkaa inttämistään, eikä myönnä tosiasioita – ja silti hän istuu virassaan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Ja kannattajat uskovat pelastajaansa edelleen. Onneksi meillä ei olla vielä aivan niin pitkällä, vaikka populistit ovat toki olleet jo jonkin aikaa meidänkin keskuudessamme.

Aikaisemmin USA:n presidentti saattoi joutua liemeen, jos hän jäi kiinni vaikkapa vain yksityiselämäänsä liittyvästä hätävalheesta. Nyt presidentti saa näköjään laskea pajunköyttä niin paljon kuin ennättää.

Vaalilupaukset ovat poliitikkojen heikko kohta, sillä usein heidän voidaan todeta rikkoneen lupauksensa. Monissa tapauksissa lienee tosin kysymys lähinnä ehdokkaan toiveajattelusta tai arviointivirheestä.

Kun ehdokas tulee vaaleissa valituksi hän havaitsee pian, että ei voi ajaa pelkästään omia tavoitteitaan ainakaan tuloksellisesti, sillä poliittinen päätöksenteko on luonteeltaan sovittelua ja kompromissien tekoa. Lisäksi on olemassa puoluekuri, joka saattaa estää edustajaa äänestämästä lupauksensa mukaisesti.

Politiikassa joutuu siis välttämään liian täsmällisesti muotoiltuja tavoitteita, koska niiden myötä tulisi helposti pettäneeksi äänestäjiään. Viisas poliitikko ei vaalikampanjassaan lupaakaan mitään täsmällistä, sillä tällaisen lupauksen ja äänestyskäyttäytymisen vertailu on tutkivalle journalistille naurettavan helppoa.

Ei ole ihme, että poliitikkojen puheet vaikuttavat usein ympäripyöreiltä: yleisten periaatteiden lausumisesta ei joudu myöhemmin kiinni, kunhan poliitikko toimii tehtävässään suunnilleen niiden mukaisesti. Tällaiset poliitikot vaikuttavat kuitenkin yleensä ikäviltä ja myöskin heidän luotettavuuttaan saatetaan epäillä.

Aikaisemmin niin USA:ssa kuin meilläkin esiintyi silloin tällöin valtiomiehiä ja -naisia, joiden rehellisyys ja luotettavuus olivat ilmiselvästi nähtävissä. Tällaisia poliitikkoja tarvittaisiinkin kaikkialla näinä populismin ja roskanpuhumisen aikoina. Vaan eipä heitä ole juurikaan näkynyt.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20170406 (20170406)