Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Terveyspalveluissa on jo nyt valinnanvapaus

Vakka-Suomen Sanomat 4.4.2017

Sotea markkinoidaan valinnanvapaudella, mutta jo tälläkin hetkellä on vapaus valita, käyttääkö yksityistä vai julkista terveydenhuoltoa. Palveluntarjoajaa voi vaihtaa vaikka kuinka usein, jos aikaisempi valinta ei tyydytä.

Jos sote-suunnitelma toteutuu sellaisena kuin siitä on kerrottu tiedotusvälineissä, potilas joutuu tyytymään tekemäänsä valintaan vuoden mittaiseksi ajaksi. Voi hyvin käydä niin, että valitulta palveluntarjoajalta ei saakaan parasta mahdollista hoitoa, sillä kaikenlaisia palveluntuottajia tulee markkinoille kuin sieniä sateella. Potilas joutuu kuitenkin tyytymään valintaansa, kunnes määräaika on kulunut. Vuosi on sairaalle pitkä aika. Tämäkin sääntö palvelee palvelujen tuottajia, ei niinkään potilaita.

Vuoden odotusaika merkitsee siis valinnanvapauden irvikuvaa. Sillä peitelläänkin sitä, että yksityiset yritykset pääsevät tekemään voittoa terveyshuollon rahoilla. On muistettava, että yrityksille ensisijaisia palveltavia eivät ole potilaat, vaan osakkeenomistajat.

Tällä hetkellä potilas joutuu maksamaan yksityisen terveyspalvelun valitessaan kovan hinnan verrattuna julkiseen palveluun, mutta tilanne ei voi sote-uudistuksen jälkeen paljonkaan muuttua. Vaikka valtio maksaa kaikille palveluntuottajille saman summan potilaasta kuvitteleeko joku, että se riittää yksityisille? Kyllä potilas joutuu maksamaan erotuksen. Muutenhan potilaskorvauksen olisi oltava niin suuri, että uudistuksen kustannukset karkaisivat pilviin.

Mikä siis muuttuu potilaan kannalta – paitsi se, että valinnanvapaus heikkenee vuoden mittaisen pakollisen sitoutumisen johdosta? Lisäksi sosiaali- ja terveysmenoihin menee nykyistä huomattavasti enemmän rahaa. Näin ennakoivat useat asiantuntijat.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan uudistuksen seurauksena saattaa olla jopa sosiaali- ja terveysalan kaaos, mikä lisäisi kustannuksia valtiolle ja haittoja potilaille. Miten kuvitellaan aivan uuden hallintoportaan, sote-alueen, toimivan kitkattomasti, puhumattakaan muista järjestelmän mullistuksista? Tietojärjestelmät ovat vielä täysin levällään, jne.

Odotettavissa oleva sote-sotku ei itse asiassa ole mikään yllätys kun muistetaan, miten hanketta rakennettiin – ei suinkaan potilaan tarpeet edellä, vaan puolueiden: keskusta sai maakuntahimmelinsä ja kokoomus "valinnanvapaudeksi" naamioidun yksityistetyn mallinsa.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on turkulainen professori emeritus

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20170404 (20170404)