Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Sotesta on tullut hallitukselle päähänpinttymä

Turun Sanomat Lukijan kolumni 1.4.2017

Sote-alojen asiantuntijat ja taloustieteilijät ovat esittäneet viime aikoina arvostelua hallituksen sote-hankkeesta. Sen tavoitteiden toteutumista on vakavasti epäilty.

Uudistus ei tule todennäköisesti lisäämään eri puolilla maata asuvien tasa-arvoa sote-palveluiden saatavuudessa. Myös valinnanvapaus on osoittautumassa kuplaksi. Ainakaan syrjäseuduilla se ei näytä toteutuvan, ja potilaan tekemän hoitopaikan valinnan lukkiutuminen vuodeksi edustaa kaikkea muuta kuin valinnanvapautta. Mikä tärkeintä, kustannussäästöjen syntymiseen ei usko enää yksikään asiantuntija. Näyttää käyvän aivan päin vastoin: hanke tulee nykyistä kalliimmaksi.

Sote-palvelujen yhtiöittämisen epäillään johtavan yksityisten yritysten kermankuorintaan. Ne saattavat vallata terveyspalvelujen markkinat ja poimia itselleen kannattavimmat, helppohoitoiset potilaat – ja siirtävät veronmaksajien rahoittamat voittonsa ulkomaisiin veroparatiiseihin.

Ellei hallituksen sote-innostus saa nykyistä realistisempia muotoja, maamme terveys- ja sosiaalialaa uhkaa katastrofi. Tiettyä pohjaa tälle näkemykselle antaa uudistus, jolla sosiaalitukien maksaminen siirrettiin kunnilta Kelan hoitoon. Kela ei selviytynyt edes näin pienestä urakasta. Siellä kuviteltiin ruuhka hoidettavan pienemmällä henkilöstöllä kuin kunnissa. Nyt Kelan asiakkaat odottelevat rahojaan. Mikä sotku syntyykään pelkästään siitä, että sote-uudistuksessa luodaan aivan uusi organisaatiotaso, maakunnat?

Viime vuoden lopulla julkaistussa sosiaali- ja terveysministeriön taloustieteilijöiltä tilaamassa sote-raportissa suositeltiinkin hankkeelle aikalisää ja myös uudistusten kokeilemista suppealla alueella tai vain tiettyjen palvelujen osalta. Tällaisella pienten askelten strategialla saatettaisiin välttää megaluokan virhe, joka asiantuntijoiden arvion mukaan sekoittaisi terveys- ja sosiaalisektorin vuosikausiksi sekä nostaisi kustannukset pilviin. Aikalisää puoltaa lausunnoilla olevaan esitykseen sisältyvä kömmähdys: valinnanvapauden vaikuttavuusarvio koskee jo hylättyä versiota, eikä nykyistä.

Julkisuuteen tulleista asenteista voi kuitenkin päätellä, että pääministeri Sipilä on hallituksineen jääräpäisesti ajamassa läpi sote-uudistusta. Joitakin kosmeettisia korjauksia tullaan epäilemättä tekemään, mutta ei oleellisia. Nehän viivästyttäisivät poliitikkojen suuret unelmat: maakuntamallin ja myytinomaisen "valinnanvapauden".

Tämä hallitus on jatkanut edeltäjiensä asiantuntijuutta halveksivaa linjaa. "Kaiken maailman dosentteja" ei kuunnella. Sipilä on uskossa vahva ja niin ovat muut keskusta- ja kokoomusministeritkin. Timo Soini riippuu hänkin joukkueineen mukana – puolueensa kannalta itsetuhoisesti.

Nyt olisi oppositiolla tuhannen taalan paikka, mutta melko ponnettomalta sen toiminta on ainakin toistaiseksi vaikuttanut. Kuka puolustaisi tehokkaasti sote-potilasta ja veronmaksajaa uhkaavalta vaaralta?

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on turkulainen professori emeritus

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20170402 (20170402)