Vakka-Suomen Sanomat 2.2.2017

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Hyvää aprillipäivää saaristoon!

Saariston yhteysalusliikenne muuttuu maksulliseksi aprillipäivästä 1. huhtikuuta alkaen. Kyseessä on kokeilu, joka jatkuu ensi vuoden loppuun saakka. Asiasta on kirjoitettu ja puhuttu paljon, mutta sitä on syytä pitää esillä jatkuvasti – niin järjetön hanke on.

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan kokeilun tavoitteena on kehittää saariston liikennepalveluihin ratkaisua, jolla voidaan turvata saariston vakituisten asukkaiden, yritysten, osa-aikaisten asukkaiden ja matkailijoiden liikkuminen ja kuljetukset. Tämä kuulostaa pikemminkin ironialta, sillä hanke ei suinkaan turvaa, vaan päin vastoin ehkäisee liikkumista ja kuljetuksia saaristossa.

Miten uudet maksut voisivat tuoda saaristossa liikkuville mitään muuta kuin ylimääräisiä kustannuksia? Esimerkiksi saariston elinkeinotoiminnalle se on vakava isku, joka vaarantaa kannattavuuden ja siten jopa toiminnan edellytykset. Jo nyt on kuultu majoitustoiminnan piiristä, että tulevan kauden varaukset ovat vähentyneet huolestuttavasti. Ja maititiloilla tarkastellaan kauhun vallassa uusia kustannuslaskelmia.

Tähän asti valtiovalta on pyrkinyt turvaamaan syrjäseutujen asumista ja elinkeinotoimintaa, sillä onhan valtakunnan etu, että maan kaikki kolkat pysyvät asuttuina. Nyt ryhdytään toimiin, jotka vaikuttavat aivan päinvastaisesti. Oman erikoisuutensa esitykseen tuo se, että asialla on keskustavetoinen hallitus. Tähän asti keskusta on ollut maaseudun tukipuolue. Ei käy kateeksi keskustan kansanedustajia, jotka joutuvat selittämään äänestäjilleen parhain päin liikemieshallituksen aikaansaannoksia.

Yhteysalusliikenne, samoin kuin vielä säästynyt lossiliikenne, koetaan yleisesti maantien veroiseksi julkispalveluksi, jonka kansalaiset kustantavat verojen muodossa. Mikä on syynä tällaiseen epäoikeudenmukaiseen ja samanarvoisuutta horjuttavaan päähänpistoon? Se on ajan hengen mukainen uusliberalistinen talousajattelu.

Valtion palveluja on yhtiöitetty ja yksityistettykin kiivasta tahtia. Sähkö, sähkönjakelu – myös maanteiden kimppuun yritettiin käydä – jne. Valtion omistamien monopoliluontoisten toimintojen pitäisikin nyt kannattaa ja tuottaa voittoa jollekin – joko valtiolle tai yksityisille omistajille, jotka voivat olla vaikkapa veroparatiisien asiakkaita.

Liikemiesjohtoinen poliittisesti kokematon hallitus kannattaa tällaista puhdasta bisnes-ideologiaa ja mielivaltaa – ja samalla yhteiskunnallista eriarvoisuutta luovaa järjettömyyttä. Kuinkahan kauan hallituspuolueiden kannattajat sietävät edustajiltaan tätä?

Pekka Pihlanto

Turku/Velkua

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20170202 (20170202) o Kotisivu o Webmaster