Uusi Suomi 13.12.2016 19:02 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Sailas synkkänä

Pekka Pihlanto

Entinen valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas kirjoittaa Helsingin Sanomissa (13.12.) liberaalin demokratian ja globalisaation jyrkkenevästä alamäestä, johon kytkeytyy populismin ja siihen liittyvien "vastenmielisten ilmiöiden" menestys – huipentumina Trumpin voitto ja Brexit. Myös Euroopan mantereella populistiset puolueet ovat nousussa Trumpin tapaan. "Öykkärimäiseen" nationalismin nousuun liittyy protektionismin lisääntyminen.

Mikä meni vikaan Euroopassa ja muualla? Sanoisin, että liberaali demokratia ja globalisaatio menivät tekemään sen, jota kansanmies kuvaisi, että asia "hyvvyyden kautta pilattiin". Liika on liikaa mitä tahansa maallista hyvää.

EU:ssa on juhlittu ihmisoikeuksilla ja muilla "perusarvoilla". On pyritty kohti liittovaltiota kansalaisten vastustuksesta huolimatta. Ihmisoikeudet ovat ydinasioita, mutta liika on liikaa niissäkin, kun ne johtivat esimerkiksi rajoittamattomaan pakolaistulvaan ja turvapaikkashoppailuun, jossa ei ollut enää kysymys turvasta vainoa vastaan vaan elintason kohottamisesta muiden kustannuksella. Ei tarvitse olla perussuomalainen tai populisti sen tajuamiseksi, että tässä on monesti jo kysymys hyväksikäytöstä. Raha ei riitä loputtomiin, kuten valtion menoleikkaukset osoittavat.

Valtakunnan rajat olisi pidettävä kansakunnan viranomaisten valvonnassa kuten ennenkin. Ei kenenkään ihmisoikeus voi olla valtakunnan rajan ylittäminen tuosta vain. Harjoituksen kustannukset tulevat veronmaksajien kontolle. Rajaton maailma on yhtä utopistinen ajatus kuin aseetonkin.

Kuten Sailas toteaa, EU vaikuttaa kovin hengettömältä ja voimattomalta. Miten EU-eliitti ilkeää moittia valtioita ja niiden kansalaisia "itseensä käpertymisestä" ja siitä että he eivät anna laajempia valtuuksia tällaiselle tuhlaaja- ja tunarijoukolle? On pakko todeta, että ideologia sokaisee uskoon tulleet todella tehokkaasti.

Entä sitten globalisaatio vapaakauppoineen? Rajat on poistettu tässäkin. Pääomat virtaavat esteittä yli valtakunnanrajojen ja tuottavat pikavoittoja omistajilleen. Rajaton vapaus ja ahneus luovat lopulta kuplia, joiden poksahdukset tulevat tunnetusti kalliiksi – jälleen maksajina veronmaksajat. Uusi finanssikriisi on muhimassa, mutta sen arkkitehdit ja rakennusmestarit ovat kuitenkin jo siirtäneet voittonsa turvaan ja jatkavat sitä niin kauan kunnes romahtaa. Ja sen jälkeen kaikki jatkuu niin kuin ennenkin.

Onko siis ihme, jos maksajat alkavat vähitellen kyllästyä ja ryhtyvät "öykkärimäisiksi nationalisteiksi" ja globalisaation vastustajiksi, kun sitä heille poliitikkojen taholta tarjotaan. On valheellista pöyristellä populismista ja nationalismista, kun syvemmät syyt ovat siinä ideologiassa, jota on itse kannattanut ja niistä hyötynyt.

Tyhmyyttä on monenlaista. Onko trumppien seireenilauluihin lankeaminen sen tyhmempää kuin jatkuva alistuminen idealistien ja saalistajien aiheuttamien vahinkojen maksamiseen? Budjettileikkausten kierre ei ole siitä kärsivien syytä, vaan nimenomaan näiden idealistien ja saalistajien sekä taitamattomien poliitikkojen.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20161215 (20161215) o Kotisivu o Webmaster