Uusi Suomi 30.11.2016 19:54 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Hyvä, että on riippumaton Uusi Suomi

Pekka Pihlanto

Nyt kun Yle on tukkinut toimittajan suun – siitähän näyttää olevan kysymys Ylen johdon selittelyistä huolimatta – on hyvä, että on olemassa Uuden Suomen tapaisia riippumattomia medioita, joissa kansalaiset pääsevät käsittelemään myös kiellettyjä aiheita.

Päätös, jolla kiellettiin Ylen toimittaja Ruben Stilleriä valmistelemasta Terrafame-jupakkaa koskevaa ohjelmaansa irtisanomisen uhalla (joka tosin peruttiin, kun järki palasi) ei näytä niinkään journalistiselta kuin poliittiselta päätökseltä. Selitys, että haluttiin antaa eduskunnan oikeusasiamiehelle työrauha, vaikuttaa keinotekoiselta.

Ylen johdon päätös näyttää liittyvän siihen, että pääministeri Sipilä pommitti toimitusta kiihtyneessä mielentilassa noin kymmenellä viestillä. Sipilä selittää, että hänellä ei ollut tarkoitusta vaikuttaa Ylen toimintaan, vaan hänen kritiikkinsä kohdistui siihen, ettei hänelle annettu riittävästi aikaa kommentoida Terrafamen kaivokseen liittyvää uutista. Pääministerin pitäisi kuitenkin ymmärtää – presidentti Koiviston sanontaa siteeratakseni – että jos hän kuvittelee käyttävänsä vasaraa, se osoittautuukin käytännössä hänen asemansa johdosta moukariksi.

Pääministerillä on arvovaltaa, jota tässä tapauksessa vielä lisää Ylen budjettiriippuvuus maan hallituksesta ja eduskunnasta. Tämä toteamus ei tarkoita sitä, että väittäisin pääministeri Sipilän uhanneen kiristää Ylen budjettiruuvia. Pelkkä tieto tästä mahdollisuudesta riittää – sen verran organisaatiolla ja sen edustajilla on itsesäilytysvaistoa.

Pääministerin esteellisyysepäilyistä alkanut Terrafame-jupakka on saanut lisäulottuvuuden, joka koskee sananvapautta. Poliittisesti johdettu Yle osoittautui nyt ongelmalliseksi järjestelyksi. En kannata hallituksen suurta yksityistämisintoa, mutta Ylen poliittisen napanuoran katkaisemisessa saattaisi olla järkeä.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20161130 (20161130) o Kotisivu o Webmaster