Uusi Suomi 24.9.2016 15:06 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Piispa tarttui sanan säilään

Pekka Pihlanto

Piispa Björn Wickström moitti HS:ien kirjoituksessaan suomalaisia itsekkyydestä ja ihmisoikeuksien polkemisesta sekä suomalaisten suosimisesta maahanmuuttajien kustannuksella. Jopa isänmaallisia symboleja on piispan harmiksi käytetty tässä toiminnassa osoittamassa ylpeyttä suomalaisuudesta. Suomalaisenhan kuuluu olla nöyrä.

Suomen virallista pakolaispolitiikkaa arvostelevaa tekstiä papisto on kirjoitellut aikaisemminkin arkkipiispaa myöden. Tietääkseni kuitenkin hallituksen päätökset ovat olleet lakien ja sopimusten mukaisia. Vain ihmisoikeusjuristit ja -aktivistit ovat kritisoineet niitä ikään kuin viran puolesta. Kansalaisten äärireaktiot on tietenkin syytä tuomita, mutta hallituksen politiikka liikkuu aivan eri tasolla.

Piispalta ja muiltakin kriitikoilta unohtuu mm. se seikka, että kaikki tulijat eivät suinkaan ole avun tarvitsijoita ja hädässä olevia, vaan osa on liikkeellä taloudellisista syistä - ja muitakin motiiveja on havaittu. Pelkästään Afrikassa on satoja miljoonia kansalaisia, joiden elintaso on selvästi alhaisempi kuin eurooppalaisten.

Jo tämä asetelma osoittaa, miten mahdoton on piispan näkemys, että kaikki tänne saapuvat ovat vainottuja ja oikeutettuja turvapaikkaan. Ihmisoikeudet eivät tarkoita sitä, että kaikille maapallon asukkaille on taattava sama minimitulotaso. Yksittäisiä virheratkaisuja sattuu, mutta niitä ei ole syytä paisutella.

Juuri talouteen liittyy piispan ja kumppaneiden toinen unohdus: emme voi parhaalla tahdollammekaan ottaa vastaan kaikkia, jotka tänne haluaisivat tulla, sillä rahamme eivät siihen riitä - eikä velkaakaan voida ottaa rajattomasti. Lieventävänä asianhaarana on sanottava, että talous ei ole koskaan ollut kirkonmiesten vahva puoli.

Apua tarvitsevia on tietenkin sopimusten mukaisesti autettava. Mutta olisi asialle eduksi, että maahanmuuttoa ja ihmisoikeusongelmia käsiteltäisiin julkisuudessa käytävässä keskustelussa realistisesti, tasapuolisesti ja kiihkottomasti.

Jos näin ei menetellä esimerkiksi juuri maahanmuuttajien oikeuksia puolustettaessa, ei kannata ihmetellä, jos vastakkaista mieltä olevat ääriainekset aktivoituvat entisestään ja syyllistyvät ylilyönteihin. Ne eivät toki ole piispojen vastuulla, mutta syy-seuraussuhde on nähtävissä.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20160924 (20160924) o Kotisivu o Webmaster