Uusi Suomi 9.9.2016 10:15 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Haluavatko amerikkalaiset Putinin tyylisen presidentin?

Pekka Pihlanto

Republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on johtanut maataan paremmin kuin Barak Obama omaansa. Trump kehui, kuinka Putinilla on vahva ote maasta. "Venäjä on hyvin erilainen järjestelmä, enkä satu pitämään siitä. Mutta eittämättä siinä systeemissä Putin on ollut johtaja paljon enemmän kuin meidän presidenttimme”, Trump totesi (HS 8.9.16).

Eivätkö vapaudellaan suorastaan ylvästelevät amerikkalaiset huomaa tässä mitään hälyttävää? Putinilla on tosiaan "vahva ote maasta", mutta tämä johtajuus merkitsee myös yksinvaltiutta. Todellista oppositiota ei maassa ole. Kansalaisvapaudet ovat Venäjällä kyseenalaiset ja maa heristelee aseitaan Suomenlahdella sekä sotii Syyriassa. Ukrainassakin on kriisi ratkaisematta. Venäjä on sijoittanut varojaan aseistukseen siinä määrin, että sen vararahastot alkavat olla kohta lopuillaan, ja elintason lasku uhkaa kansalaisia.

Tällaistako menoa amerikkalaisten äänestäjien enemmistö tosissaan haluaa? Lisäksi hämmästyttää, että köyhä kansanosa näyttää kannattavan ainakin gallupeissa miljonääriä, vai lieneekö hän peräti miljardööri? Miten he kuvittelevat tällaisen rahavallan edustajan ymmärtävän köyhän kansan etuja ja jopa ajavan niitä?

Yhdysvaltojen väestöä on usein pidetty varsin valistumattomana ja tietämättömänä. Suurimmalla osasta kansalaisista on hyvin hatara käsitys rajojensa ulkopuolisesta maailmasta. Ehkä he eivät edes tiedä kuka ja minkälainen Putin on?

Ilmeisesti Hillary Clintonin torjunta on niin voimakasta, että jopa Trumpin kaltainen suunsoittaja kelpaa monille paremmin? Onhan Clinton nainen ja vieläpä demokraatti, mikä kuulostanee monen amerikkalaisen korvissa kommunistilta.

Luultavaa kuitenkin on, että jos Trump voittaa, hänen puheensa ja toimintansa poikkeavat käytännössä melkoisesti hänen nykyisestä uhoamisestaan. Tämä on vain vaalitaktiikkaa, joka on ollut tuloksista päätellen onnistunut. Trump on arvioinut aivan oikein äänestäjien enemmistön henkisen ja tiedollisen tason. Jos hän siirtyy Valkoiseen taloon, monia hänen äänestäjistään saattaakin odottaa pettymysten sarja.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20160909 (20160909) o Kotisivu o Webmaster