Uusi Suomi 27.8.2016 17:10 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Pääministeri näkee EU:n ongelmat kovin yksinkertaisina

Pekka Pihlanto

Pääministeri Juha Sipilä, Saksan liittokansleri Angela Merkel sekä Ruotsin, Tanskan ja Alankomaiden pääministerit tapasivat perjantaina keskustellen EU-kansalaisten luottamuksen palauttamisesta (Yle uutiset 27.8).

Sipilän lausuntojen mukaan homma on hoidettavissa hyvin yksinkertaisesti. "Kun päätöksiä tehdään niin kaikki toteuttavat sitten sen päätöksen", hän väläyttää. Ja varmemmaksi vakuudeksi: "Kyllä uskon, että hyvin löytyy yhtenäisyys, kun keskitytään pragmaattiseen tekemiseen".

Siis toteutetaan vain päätökset ja keskitytään pragmaattiseen tekemiseen. Tämä resepti kuulostaa sopivalta teknisiin ongelmiin ja yhden miehen yritykseen. Mutta nyt puhutaan 27:n jäsenmaan yhteisestä päätöksenteosta ja suuresta joukosta vaikeita päätöksiä. Toisin sanoen on kysymys politiikasta, jossa kohtaavat lukuisat erilaiset intressit – vähintään 27 erilaista, ja lopulta jokaisen valtionkin edustajien keskuudessa voi olla eriäviä näkemyksiä.

Mikä on siinä tilanteessa pragmaattisuutta? Sitä on EU:ssa vähintään 27:ää lajia. Ehkä vain yhden miehen firmassa on ainoastaan yhdenlaista pragmaattisuutta.

Lieventävänä asianhaarana voidaan tietenkin todeta, että antaessaan haastattelua pääministeri istui taksissa rasittavan ja stressaavan kokouksen jälkeen. Lisäksi hänen on luotava uskoa tähän ongelmia täynnä olevaan epävarmuustilanteeseen, jonka Brexit ja muutkin EU-kansalaisten kriittiset reaktiot unionia kohtaan ovat luoneet. Ja hallituskin on pidettävä koossa...

Silti voisi pääministeriltä odottaa hiukan realistisempaa ja oikeasti pragmaattista näkemystä siitä, mistä on kysymys ja mitä on tehtävissä. Tällaiset lausunnot eivät palvele mitään tiedontarvetta. Ne uhkaavat viedä uskottavuutta pääministeriltä, poliitikoiltamme ja koko EU:lta. Tähän ei olisi varaa.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20160827 (20160827) o Kotisivu o Webmaster