Vakka-Suomen Sanomat 23.8.2016

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Velkuan koulua ei pidä lakkauttaa

Naantalin kaupungin teettämä kouluverkkoselvitys ehdottaa Velkuan Palvan saaressa toimivan koulun lakkauttamista. Velkuan koulu on Palvan saarella entisen Velkuan kunnan alueella nykyisessä Naantalin kaupungissa sijaitseva yhtenäiskoulu. Se aloitti toimintansa vuonna 1910. Koulussa on nyt yli 40 oppilasta.

Velkuan koulu on merkittävä sekä koululaisille että alueen kehitykselle. Jos koulu lakkautettaisiin, oppilaat jouduttaisiin kuljettamaan todennäköisesti päivittäin Naantaliin ja takaisin. Näin koululaisten työpäivä muodostuisi epäinhimillisen pitkäksi ja rasittavaksi.

Koulun nykyisessä opetuksessa hyödynnetään saaristoluontoa monin tavoin. Velkuan koululaiset oppivat saaristolaisiksi, jotka pärjäävät merellä ja metsässä. He oppivat kunnioittamaan luontoa ja nauttimaan meren läheisyydestä sekä arvostamaan kädentaitoja.

Velkuan alueen asukasluku ja koulun oppilasmäärä ovat kasvaneet viime vuosikymmeninä muuttoliikkeen ansiosta, jota aikaisempi Velkuan kunta sai aikaan tontti- ja rakentamispolitiikallaan. Koulu kuului tähän hankkeeseen oleellisena osana.

Vanhempi väki muistaa vielä ajan, jolloin koulun oppilasmäärä oli niin pieni, että joulunäytelmät piti kirjoittaa uudelleen näyttelijöiden määrän vähäisyyden takia – kyläläisetkin joutuivat esiintymään paimenina kedolla. Nyt tilanne on aivan toinen.

Jos koulu nyt lakkautetaan, Velkuan alue ei enää ole niin vetovoimainen muuttokohde lapsiperheille kuin nykyisin. Haluaako Naantalin kaupunki todella tyrehdyttää tämän saaristoalueensa kehittymisen?

Nyt ei pitäisi soveltaa ahdasta ja lyhytnäköistä kamreeriajattelua, joka suosii satojen oppilaiden mammuttikouluja loppujen lopuksi pienten säästöjen toivossa. Tällaiset koulut luovat todennäköisesti sosiaalisia ja viihtymisvaikeuksia sekä oppimisongelmia.

Jokainen Velkuan asukas ja pitkäaikainen vapaa-ajanviettäjäkin lienee havainnut, miten yleinen vireys alueella on taas lisääntynyt kuntaliitoksen aiheuttaman lamaannuksen jälkeen. Olisikin todella suuri vahinko, jos Velkuan koulu nyt lakkautettaisiin. Uskonkin, että kun Naantalin johto käsittelee asiaa, se päättää olla järjestämättä tällaista takaiskua merelliselle reuna-alueelleen.

Pekka Pihlanto

Turku/Velkua

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20160825 (20160825) o Kotisivu o Webmaster