Turun Sanomat 23.8.2016

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Tyhmyyden markkinat

Netistä löytyy tiedon ala, joka voidaan kääntää tyhmyystutkimukseksi (stupidology, the study of stupidity). Tyhmyys on eräs ominaisuus, joka erottaa ihmisen eläimestä. Eläimet käyttäytyvät vaistonsa ohjaamina parhaan etunsa mukaan, mutta ihminen voi toimia vastoin omaa etuaan eli tyhmästi.

Tyhmyys vaanii politiikassa, yritystoiminnassa ja jokapäiväisessä arkielämässä – kaikkialla missä ihmiset tekevät päätöksiä. Historia on täynnä virhepäätöksiä, joita voi sanoa tyhmiksi. Typerä uhoaminen ja aseiden kalistelu on usein johtanut tuhoisaan sotaan. Merkkejä tästä tyhmyydestä on edelleen olemassa.

Politiikka on suorastaan tyhmien päätösten aarreaitta. Politiikka on kompromissien hakua, ja se voi johtaa yhteiskunnan kannalta tyhmään päätökseen. Esimerkin tarjoaa sote-suunnitelma, johon keskusta sai ideologiansa mukaisen maakuntahimmelin, ja kokoomus yksityistämisideansa. Potilaat ja säästöt taisivat unohtua.

Myös yritysmaailmassa tehdään mokia. Suurimmat päätyvät lehtien sivuille ja taloushistoriaan. Milloin on ostettu miljardeilla markoilla ilmaa saksalaisilta, milloin investoitu miljardikaupalla Venäjän epävarmoille markkinoille.

Lehtien uutispalstat kertovat joka päivä ihmisten typeryydestä. Usein taustalla on alkoholi, se viisaiden juoma. Viinahuuruissa varsinkin kokematon voi menettää tolkkunsa, ja tulos on sen mukainen.

Selvin päinkin ihminen omaksuu vahingollisia ja tyhmiä tapoja. Vedämme sisäämme nikotiinia, viinaa, rasvaa ja sokeria, joiden vahingollisuuden tiedämme. Tyhmyyden kuvaan kuuluu lyhytjänteisyys: kun haitat tulevat kaukana tulevaisuudessa, emme välitä.

Yhteiskunta pyrkii suojelemaan kansalaisiaan tyhmyyden seurauksilta – jo siitäkin syystä, että laskut tulevat lopulta sen maksettaviksi. Viime vuosina on yleistynyt yltiöliberalistinen ajattelutapa, jonka mukaan kansalaisten elämää häiritsevät rajoitteet tulisi minimoida. Kuvitellaan, että itse tiedetään parhaiten, mikä määrä vaikkapa alkoholia sopii ja miten helposti sitä pitäisi saada. Ylenmääräinen vapaudenkaipuu ilman vastuuntunnetta on eräs osoitus inhimillisestä tyhmyydestä.

Tyhmyys on ehtymätön luonnonvara. Se takaa, että maailmasta ei tule koskaan onnelaa. Aina tulee riittämään tyhmyyden markkinoiden hedelmiä poimittaviksi. Tosin joillakin riittää uskoa parempaan. Eräissä yliopistoissa on pidetty kursseja järkevästä käyttäytymisestä, ja monissa yrityksissä pyritään oppimaan tehdyistä virheistä. Työmaata kyllä riittää.

Pekka Pihlanto
professori emeritus

Turku

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20160823 (20160823) o Kotisivu o Webmaster