Uusi Suomi 8.8.2016 15:35 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Kusti polkee entistä hitaammin

Pekka Pihlanto

Kusti polkee, posti kulkee, sanottiin ennen. Mutta ei polje enää samalla teholla, vaan kangerrellen ja hidastellen. Joskus vuosikymmeniä sitten posti kannettiin lauantaisinkin ainakin kaupungeissa.

Nyt suunnitellaan viikkojakelun harventamista kolmipäiväiseksi ja kerrostalojen luukkujakelun korvaamista alakerran lokerojakelulla. Lokerojakelu merkitsisi melkoista hissillä edestakaisin sahaamista aamuisin – eli lisää melua ja sähkön kulutusta. Haja-asutusalueella posti saapuu jo nyt myöhemmin kuin ennen.

Kaiken pahan alku ja juuri tässä on postilaitoksen yhtiöittäminen. Valtionyhtiö Posti toimii kuin mikä tahansa osakeyhtiö. Kun postilaitos piti ennen ohjenuoranaan postinsaajien ja -lähettäjien eli kansalaisten etua, nyt se tuijottaa tuloslaskelmaa ja osakkeenomistajan etua.

Ei paljon lohduta, että osakkeenomistaja on valtio, jonka pohjattomaan pussiin voitot hukkuvat. Voitot, jotka on hankittu palveluja "järkeistämällä ja tehostamalla" – mikä useassa tapauksessa tarkoittaa palvelujen karsimista ja heikentämistä sekä henkilökunnan irtisanomista. Voittoa tavoitteleva liikeyritysposti ei halua hoitaa syrjäseutujen asioita, koska se ei kannata taloudellisesti.

Yhtiön johdosta muodostuu oma klikkinsä, joka ajaa myös omia etujaan. Virkamiesjohtajan velvollisuutena oli tehdä oikein, mutta osakeyhtiön johtajien rahaa – siinä sivussa myös itselleen. Bonukset tunnetaan myös valtion yhtiöissä, siinä tarkoituksessa, että saataisiin "päteviä johtajia". Toisin sanoen rahanahneita henkilöitä.

Osakeyhtiön asiat eivät ole julkisia, vaan salaisia, eikä yrityspostin henkilökunnalla ole virkavastuuta. Keskusrikospoliisi onkin todennut, että valtionyhtiöissä korruptiovaara on suurempi kuin valtion laitoksissa, koska yhtiöitä koskevat lainsäännökset ovat löyhemmät.

Valtion tulisikin mielestäni hoitaa tällaiset infrastruktuuriin liittyvät toiminnot budjettivaroin. Ei tällaisen toiminnan tarvitse olla liiketaloudellisesti kannattavaa ja voitollista. Yhtiöittämisestä ja yksityistämisestä – joka vaanii tämän tien päässä – on huonoja kokemuksia.

Omistaja vie aina oman voittosiivunsa, joka pyrkii kasvamaan. Esimerkkeinä haitoista eri aloilta mainittakoon katsastustoiminta ja lääkärikeskukset. Viimeksi mainituista löytyy veroparatiisikytkentöjä. Tämä on lopulta vaarana postilaitoksellakin.

Suomen hyvin toimiva infrastruktuuri on maailmankuulu. Halutaanko sitä nyt romuttaa kannattavuusajattelun nimissä? Vastauksen näkee jokainen ajatteleva ihminen.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20160809 (20160809) o Kotisivu o Webmaster