Uusi Suomi 31.3.2016 16:45 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Halvaannuttavatko gallupit ministereiden päätöksentekokyvyn?

Pekka Pihlanto

Gallupeja on tehty puolueiden kannatuksesta vuosikausia. Vaikuttaa siltä, että niitä julkaistaan nykyisin entistä enemmän ja useammin. Ne herättävät laajaa mielenkiintoa, ja siksi niitä tehdäänkin.

Gallupit ovat lähinnä viihdettä, mutta ne eivät ole myöskään täysin harmittomia. Koska gallup-tulokset mielletään puolueiden, hallitusten ja poliitikkojen välitodistuksiksi, poliitikot saattavat muuttaa käyttäytymistään. He ovat ehkä tulleet aikaisempaa varovaisemmiksi – varsinkin kun populistipuolueet kosiskelevat äänestäjiä. Ei uskalleta ottaa riskejä, vaan vatvotaan asioita loputtomasti. Näin välttämättömät päätökset ja toimenpiteet saattavat lykkääntyä, vesittyä tai jäädä lopulta kokonaan tekemättä.

Olisiko siis gallupeissa eräs syy hallitusten viime aikoina havaittuun vaikeuteen saada aikaan päätöksiä erityisesti laajakantoisissa, soten ja yhteiskunta- tai kilpailukykysopimuksen tapaisissa asioissa? Halutaanko gallupien antaman nopean tuomion pelossa välttää virheitä ja lypsää hallituskumppaneilta kohtuuttomia myönnytyksiä, jolloin yhteisymmärrystä ei tahdo syntyä? Toisaalta päätösten vitkuttelu on alkanut syödä hallituspuolueiden mainetta ja kannatusta. Eli suo siellä vetelä täällä.

Gallupit ovat paljolti nykyajan mediabisneksen tuotteita. Lehtien on saatava jokapäiväinen kohu-otsikkonsa, ja lukijat myös odottavat niitä. Mikä onkaan herkullisempi uutinen kuin puolueen tai kärkipoliitikon gallup-suosion notkahdus.

Gallup-ilmiö on ehkä hiukan sukua pankkimaailman uusille "tuotteille": rahoitusmarkkinoista on tullut vedonlyönnin areena. Gallupit ja finanssiruletti tuottavat molemmat hyötyjä pelaajille, mutta pahimmillaan sivutuotteena vahinkoja veronmaksajille. Kansalaisethan maksavat viime kädessä niin pankkien kuprut kuin poliitikkojen lyhytnäköisyyden ja päättämättömyydenkin aiheuttamat vahingot.

Toisaalta gallupit saavat ehkä poliitikot varpailleen positiivisessakin mielessä, mutta jos seurauksena on halvaantuminen tai paniikki, ei hyvä. Toki on sanottava, että viisaat ja kokeneet poliitikot pystyvät säilyttämään malttinsa gallupien paineessakin. Kaukana takana ovat kuitenkin ne ajat, jolloin poliitikoilla oli vaalikausi aikaa odottaa päättötodistuksen saamista.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20160331 (20160331) o Kotisivu o Webmaster