Martinranta 1/2016

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Palvelut karanneet Martistakin

Seuraavassa yritykseni vastata tähän huutoon

Yhteyden löytäminen finanssitalouden ja palvelujen heikentymisen välillä ei ole kovin yksioikoinen tehtävä. Siitä olemme yksimielisiä, että aikaisemmin oli sellaisia lähipalveluja, joita ei enää ole. Eräs lähikauppa on ainakin tästä Itäisenkadun päästä katsoen hävinnyt jo aikapäiviä sitten. Toki meillä on nyt Sale, Martin Mylly, K-kauppa ja Siwa, joten ei palvelumaailma ole pelkkää takapakkia ajanut.

Vuosikymmeniä sitten Norssia käydessäni ja vielä paljon myöhemminkin koulun vieressä oli lihakauppa, jonka ikkunassa olevia paisteja saksanopettajamme Imppa ihaili pitkät tovit huuliaan nuoleskellen. Sen vieressä oli kirjakauppa, josta haettiin kirjat ja vihot. Hävinnyt on myös Palenin TV -liike ja kaupungin sivukirjasto.

Kadonneen pankin konttorin paikalla on ravintola Hugo – vain holvin jyhkeä ovi muistuttaa pankkitoiminnasta. Ravintolapalveluja tarjoaa myös yläkerran Pippurimylly.

Ja onhan meillä edelleen osuuspankki. Hävinneen postikonttorin tilalle tulee lähiaikoina asiamiesposti R-kioskiin Stålarminkadulle. Tällä hetkellä postimme on aivan väärässä suunnassa Uudenmaantiellä. Myös koulupalveluja on mukavasti ja julkinen liikenne toimii hyvin. Kirkkokin on keskellä kylää.

Vaikka palvelutilanne ei siis ole aivan toivoton, paljon pieniä yrityksiä on lopettanut. Mistä tämä johtuu? Monet pikkuliikkeet ovat poistuneet markkinoilta yrittäjien siirryttyä eläkkeelle. Keskeisin syy lienee kuitenkin se, että toiminta ei enää kannata. Palkkatason nousun johdosta toiminta joka ennen menestyi, ei lyö enää leiville. Ihmiset ryntäävät suuriin marketteihin autoineen. Syytä on siis kuluttajissakin, jos voittoja janoavassa yritysmaailmassakin.

Marketit pystyvät suuren liikevaihtonsa turvin ostamaan isoja eriä, sekä tarjoamaan monipuolisempia lajitelmia ja halvemmalla kuin pienet kaupat. Lisäksi ne voivat sijoittua edullisille tonteille kaupungin ulkopuolelle, missä on rajattomasti parkkipaikkoja. Autoistuminen onkin eräs avaintekijä tässä palvelukadossa. Nykyisin suurimmalla osalla kansalaisista on auto, ja sen johdosta palvelut voidaan viedä Martin tapaisilta alueilta niin sanotusti "hevon kuuseen". Kirjastopalvelut tosin tulevat meille nykyisin pyörien päällä.

Kaiketi myös paljon parjattu verotus ja valtion kasvanut byrokratia ovat karsineet pientä yritystoimintaa. Viranomaisten vaatima paperisota on yrittäjälle sellainen rasitus, että moni uupuu sen alle. Suurilla marketeilla on varaa hankkia laskenta- ja muita asiantuntijapalveluja toisin kuin pienyrittäjillä.

Vaikka uusia pieniä yrityksiä on edelleen ilmestynyt Marttiinkin, maailma nyt vain on mennyt tähän amerikkalaiseen suuntaan: ihmiset liikkuvat autoillaan, ja palvelut siirtyvät taajamien ulkopuolelle. Yhtenä uutena valopilkkuna sentään ovat netissä ja puhelimitse tilauksia vastaanottavat yritykset, jotka tuovat tavarat kotiin saakka.

Pekka Pihlanto

marttilainen vuodesta1988 ja norssi 1950 -luvun loppupuolella

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20160215 (20160215) o Kotisivu o Webmaster