Uusi Suomi 3.2.2016 11:23 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Islamin ja meidän maailmamme välisestä kulttuurierosta

Pekka Pihlanto

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja ja poliittisen historian professori Markku Jokisipilä siteeraa (Turun Sanomat 3.2.) englantilaista journalistia, kirjailijaa ja esseistiä Christopher Hitchensiä (1949-2011) kirjoittaessaan turvapaikanhakijoiden ympärillä vellovasta keskustelusta.

Islam oli Jokisipilän mukaan yksi Hitchensin suosikkiaiheista. Hitchens uskalsi todeta, että tämän “hyvin itsevarman uskonnon kannattajat kaipaavat enemmän itsekritiikkiä sekä vähemmän itsesääliä ja omahyväisyyttä”: uskonnot vaativat meitä luopumaan siitä ainoasta asiasta, joka meidät muista nisäkkäistä erottaa: järjestä ja sen käyttämisestä.

Hitchens halveksi poliittisen korrektiuden nimissä esitettyjä vaatimuksia uskonnollisten vakaumusten kunnioittamisesta, koska hän piti tätä alistumisena. Uskonnot väittävät tietävänsä jumalaisen ja lopullisen ainoan oikean totuuden. Tällaisen asenteen kunnioittaminen nostaa sen edustajat suojattuun erityisasemaan ja polkee kaikkia niitä, jotka eivät kyseistä uskoa tunnusta, järkeili Hitchens.

Toteaisin tähän selvennyksenä, että sanan- ja uskonnonvapaus suovat ihmiselle oikeuden olla sitä mieltä kuin hän on, mutta siihen ei tietenkään kuulu oikeutta pakotta toinen ihminen ajattelemaan ja toimimaan saman uskomuksen mukaan tai luopumaan omastaan.

Jokisipilä lausuu myös käsityksensä vihapuheesta: "Meillä on vuosikaudet kannettu huolta ihmisten verkossa suoltamasta vihapuheesta. Julkisuudessa hoetaan lähes liturgisesti väitettä, että rasismi Suomessa on räjähdysmäisesti lisääntynyt ja asenneilmasto koventunut. Oikeudellista puuttumista vihapuheeseen ajetaan argumentilla, että nettiuho synnyttää väkivaltaa myös reaalimaailmassa. Kovin kummoisia todisteita ei millekään näistä väitteistä löydy."

Hän päättää kolumninsa suorasukaiseen näkemykseen pohjoismaisen ja islamilaisen maailman erosta – ja määrittelee samalla rajaa rasismiin päin:

"Ei ole rasismia todeta, että naisen aseman suhteen kulttuurinen etäisyys pohjoismaiden ja islamilaisen maailman välillä on valtava. Sen verran meillä pitää olla oman kulttuurimme ja historiamme kunnioitusta, ettemme ala pokkuroimaan sivistymättömyyden ja takapajuisuuden edessä".

Taidatkos sen selkeämmin sanoa?

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20160203 (20160203) o Kotisivu o Webmaster