Uusi Suomi 31.1.2016 10:07 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Sähkönsiirron asiakkaat markkinavoimien armoilla

Pekka Pihlanto

Sähkönsiirtoyhtiö Caruna tervehti asiakkaitaan hinnankorotuskirjeellä. Moni ihmetteli ja harmitteli jo silloin kun Fortum luopui sähköverkostaan, ja se siirtyi ulkomaisille pääomasijoittajille. Fortum onkin kulkenut huomiota herättäneestä päätöksestä toiseen. Jo yhtiön vieminen pörssiin oli virhe, jota seurasivat optiosekoilut, sähköverkon myynti ja Venäjän investoinnit, joiden lopullinen kannattavuus lienee arvoitus.

Carunan omistuksesta on lehtitietojen mukaan 80 prosenttia ulkomaisten sijoittajien hallussa. Näin strategista toimialaa ei olisi pitänyt päästää sijoittajien ansaintavälineeksi. Osakeyhtiöiden tärkein tavoite on osakkeenomistajien hyvinvoinnin maksimointi – ja siinä sivussa johtajienkin. Osuuskunta olisi paljon asiakasystävällisempi yhtiömuoto.

Caruna selittää, että korotukset johtuvat lakisääteisistä maakaapeloinneista. Selitys on vain osatotuus, sillä normaalisti investoinnit rahoitetaan pääomalla. Carunan omistajien ja johdon ahneutta kuvaa se, että investointirahoista otetaan leijonanosa suoraan asiakkailta. Muuhun päätelmään on vaikea tulla kun hinnankorotus on jopa lähes 30 prosentin luokkaa. Ilman hinnankorotuksiakin olisi ollut rahaa, sillä toissavuonna yhtiön liikevoitto oli yli 20 prosenttia. Jaettavaa riitti kuitenkin osakkaille.

Kilpailluilla markkinoilla toimiva yritys ei voisi menetellä tällä tavalla, mutta sähkönsiirto onkin toimialueellaan monopolin asemassa. Kilpailijan ei kannattaisi rakentaa omaa verkkoaan olemassa olevan viereen. EU on yleensä hyvin tarkka muun tyyppisten monopolien valvonnassa, mutta tässä yhteydessä lienee turha odottaa, että mittaviin hinnankorotuksiin puututtaisiin.

Monopoliyrityksen toiminta on näkynyt myös myrskytuhojen käsittelyssä. Pienikin myrsky saa nykyisin aikaan kohtuuttoman pitkiä sähkökatkoja. Eräänä syynä niihin on se, että yhtiö ei ole raaskinut uhrata riittävästi menoja sähkölinjojen puhtaana pitämiseen puustosta – niin kuin ennen tehtiin. On halvempaa maksaa mitättömät korvaukset sähkökatkoista kärsiville, kuin karsia puita ja pitää riittävää raivausmiehistöä.

Nyt siis valtiovalta on lopulta puuttunut sähkönsiirtoyhtiöiden huonoon palveluun ja vaatinut maakaapelointia tämän ongelman poistamiseksi. Asiakkaat kuitenkin putosivat ojasta allikkoon, koska investointimenot näkyvät mittavina hinnankorotuksina. Kun investointi on aikanaan loppuun maksettu, lienee turha odottaa hinnan halpuutuksia. Sähkö kun näyttää olevan siitä erikoinen hyödyke, että sen ja sen siirtämisen hinta muuttuu vain ylöspäin. Satoi tai paistoi.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20160131 (20160131) o Kotisivu o Webmaster