Uusi Suomi 25.1.2016 18:45 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Kreikka eroon Schengen alueesta - milloin Suomi?

Pekka Pihlanto

Hallitsemattoman pakolaistulvan torjumiseksi EU:ssa harkitaan Kreikan sulkemista joksikin aikaan Schengen alueen jäsenyydestä, koska maa ei pysty eikä haluakaan tarkastaa ja rekisteröidä rajojensa kautta EU:hun tulevia ihmisiä. Tämä päätös olisi pitänyt tehdä jo aikoja sitten. Näin olisi ehkä saatu pakolaisten vapaa marssi Eurooppaan hallintaan.

Samaan aikaan on edelleen laiminlyöty sisärajatarkastukset: ei ole raaskittu rikkoa pyhää vapaan liikkumisen periaatetta, vaikka se on jo kääntynyt kaikkia liikkeellä olevia koskevana rasitukseksi ja jopa mahdolliseksi uhkaksi koko EU:n säilymiselle. Mutta EU-päättäjien tulkinta on se, että jos vapaaseen liikkumiseen kajotaan, EU on vaarassa. Näin se on, mutta vain päin vastoin. Eräät EU-maat ovatkin jo palauttaneet rajatarkastukset, mikä lieneekin saanut EU-päättäjät heräämään.

Kreikan ruotuun palauttaminen ei kuitenkaan ole vielä kirkossa kuulutettu. Kreikalla oli vahvoja tukijoita jo sen hakiessa EU-jäsenyyttä ja myös silloin kun sen sulkemista euroalueen ulkopuolelle ehdotettiin velkakriisin ollessa pahimmillaan. Tukijoita ja ymmärtäjiä voi siis ilmestyä tässäkin tilanteessa.

Myös Suomen itärajalla muhii hallitsemattoman maahantulon ongelma, johon sisäministeri Orpo ei keksi muuta keinoa kuin seurata sivusta – huolestuneena sentään. Venäjää pidetään turvallisena maana, mutta se ei näytä estävän paperittomia ajelemasta ilman estettä maahamme. Ainoa johtopäätös suomalaisten taholta on, että meitä kokeillaan. No varmasti kokeillaan, mutta olemmeko vain voimattomia koe-eläimiä häkissä?

Pakolaistulva näyttää olevan sellainen vitsaus, joka voi saada EU:n polvilleen ja hajoamisen partaalle. EU on mennyt rakentamaan ihmisoikeuslabyrintin, jota se ei pysty hallitsemaan, vaan uhkaa eksyä sen sokkeloihin.

Suomella saattaa olla edessään Kreikan tilanne. Päästetäänkö Venäjältä mahdollisesti saapuvat pakolaistulvat suoraan Ruotsiin ja muualle Eurooppaan. Seurauksena voi olla maamme sulkeminen pois Schengenin autuudesta. Ellemme sitten huomaa tehdä sitä ajoissa itse.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20160125 (20160125) o Kotisivu o Webmaster