Uusi Suomi 6.1.2016 09:48 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Schengenin sopimusta on tulkittu virheellisesti

Pekka Pihlanto

Vapaan liikkumisen periaate ja Schengenin sopimus ovat pitkälti syitä EU:n hallitsemattomaan pakolaistulvaan. Toki kriisin perussyyt ovat sodat Euroopan lähialueilla.

Schengenin sopimuksen mukaan EU:n ulkorajoilla on tarkastettava maahantulijoiden matkustusasiakirjat, mutta sisärajoilla ei tarkastuksia suoriteta kuin poikkeustapauksissa. Tämän sopimuksen heikkous on paljastunut kun ulkorajoilla ei ole pystytty tarkastamaan tulijoiden papereita tai tarkastus on suorastaan laiminlyöty.

Esimerkiksi Kreikka ei ole menetellyt sopimuksen mukaisesti, eikä myöskään EU:n sisärajoilla ole suoritettu tarkastuksia. Niinpä paperittomilla maahantulijoilla on ollut vapaa pääsy muihin EU-maihin – aina Suomeen saakka. Tämä on innostanut yhä uusia lähtijöitä kokeilemaan onneaan Euroopassa.

Sisärajatarkastusten laiminlyönti on ollut vakava virhe. Se edustaa sopimuksen tulkinnassa pahimmanlaatuista juristeriaa, jossa ei oteta huomioon sopimuksen tarkoitusta ja kokonaisuutta. Sisärajatarkastusten luopumisesta sovittaessa oletettiin tietenkin, että ulkorajat pitävät. Nyt kun näin ei ole käynyt, sisärajoilla olisi pitänyt suorittaa tarkastukset, koska tiedettiin että EU-maiden välisiä rajoja ylittää nyt suuri joukko maahantulijoita, jotka ovat EU:n alueella Schengenin sopimuksen vastaisesti eli ilman ulkorajoilla tapahtunutta tarkastusta.

Katastrofaaliseksi muodostuneen pakolaistulvan johdosta eräät maat ovat heränneet Schengenin sopimuksen virheellisen tulkinnan aiheuttamaan tilanteeseen ja aloittaneet tarkastukset sisärajoilla. Viimeksi Tanska ja jopa aina niin suurpiirteisesti maahanmuuttoon suhtautunut Ruotsi. Suomella ei tietenkään ole ollut tähän rohkeutta.

Näitä tarkastuspäätöksiä on eräissä piireissä valiteltu ja jopa paheksuttu – ymmärtämättä, että EU:n vapaan liikkumisen periaate tarkoittaa EU-kansalaisia ja muita EU:n alueella laillisesti oleskelevia ihmisiä. Sisärajatarkastukset aiheuttavat luonnollisesti hankaluuksia EU-kansalaisille, mutta näin käy aina kun sääntöjä rikotaan ja sen johdosta ryhdytään torjuntatoimenpiteisiin.

Schengenin sopimus ja samalla koko vapaan liikkumisen periaate ovat vaarassa, mutta sellainen periaate, josta on vakavaa haittaa, saakin mennä – periaate ei saa olla itsetarkoitus. EU:n integraatiounelmiin juuttuneet eivät ole nähneet ajoissa realiteetteja, mutta nyt todellisuus on kaatumassa päälle.

EU:ssa on kyllä totuttu rikkomaan sopimuksia. Eräs esimerkki on niin sanottu no bail out, eli sääntö, jonka mukaan muiden euromaiden velkoja ei makseta. Niin vain maksettiin ja taattiin ahtaalle itsensä ajaneen Kreikan velat. Miksi siis vapaa liikkuminen on ollut ja on eräille vieläkin pyhä lehmä, jonka suojelemiseksi monet EU-maat on ajettu katastrofin partaalle?

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20160106 (20160106) o Kotisivu o Webmaster